Figueres Futur demana una Regió Policial dels Mossos per a l'Alt Empordà

Diuen que reforçaria les comissaries de Figueres, Roses, l’Escala, la Jonquera i l’oficina policial de Portbou

Els regidors de Figueres Futur a l’Ajuntament de Figueres (actualment no-adscrits), han proposat la creació de la Regió Policial Girona Nord, que englobaria bàsicament la comarca de l’Alt Empordà, amb l’objectiu de corregir la falta de mossos d’esquadra que pateix des de fa anys aquest territori.

Els regidors Carles Arbolí, Alba Albert i Miquel Fernàndez, recorden que Girona és l’única demarcació catalana que compta amb una sola Regió Policial dels Mossos d’Esquadra, la qual cosa provoca que totes les unitats especialitzades del cos estiguin centralitzades a la capital. A Tarragona i a Lleida hi ha dues Regions Policials a cada demarcació, mentre que a Barcelona n’hi ha quatre.

"Aquesta situació coincideix amb la constatació que Figueres, i per extensió tota la comarca de l’Alt Empordà, pateix una alarmant falta d’agents i de recursos que repercuteix en la seguretat ciutadana, que no es correspon amb els seus índexs de criminalitat ni en la ubicació geogràfica i que, a més, provoca una sobrecàrrega de feina, sovint inassolible, a la Guàrdia Urbana de Figueres i a les policies locals de la resta de municipis", expliquen els regidors.

En aquest sentit, els alcaldes i alcaldesses i les institucions de la comarca porten anys reclamant al Departament d’Interior, sense èxit, un augment de la dotació de mossos a les Àrees Bàsiques Policials de Figueres i Roses, i fins i tot els mateixos comandaments de la policia catalana a la comarca s’han sumat públicament a aquesta reivindicació en diverses ocasions.

Arbolí defensa que “el recent acord entre la Generalitat i el govern espanyol per ampliar un 20% la plantilla dels Mossos d’Esquadra a Catalunya és una oportunitat per planificar la creació de la Regió Policial Girona Nord, que englobaria la totalitat de la comarca de l’Alt Empordà, i així es posaria fi a les mancances acumulades en aquest territori”. Arbolí demana al Departament d’Interior que sigui sensible a aquesta necessitat mitjançant “una estratègia que ha de consistir en un augment progressiu dels efectius a curt termini, però amb l’horitzó de la nova Regió Policial Girona Nord per al mig i llarg termini”.

Figueres Futur considera que la Regió Policial Girona Nord seria una eina per reequilibrar la presència territorial dels Mossos d’Esquadra i acabar amb el greuge de la demarcació de Girona, de ser l’única de Catalunya amb una sola regió policial unificada. El fet que l’Alt Empordà tingui la principal i més transitada frontera de l’Estat amb la resta d’Europa; que sigui la comarca amb més municipis de Catalunya; que la seva capital sigui la segona ciutat de la demarcació; que rebi un importantíssim flux turístic internacional, i que tingui una taxa de criminalitat alta associada a les seves característiques i ubicació, són raons de pes suficients que justifiquen la configuració d’aquesta Regió Policial pròpia.

Aquesta nova configuració forçaria a dotar tota la zona de més efectius i recursos, així com la presència permanent de les unitats especialitzades del cos, com l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), investigació o policia administrativa, actualment a Girona. D’aquesta forma, la Regió Policial Girona Nord implicaria reforçar les Àrees Bàsiques Policials (ABP) de Figueres i Roses, consolidar les comissaries de districte de la Jonquera i l’Escala, ampliar els serveis i la dotació de l’Oficina Policial de Portbou i ubicar una nova seu de la Regió Policial en un espai que s’hauria de determinar, a l’àrea urbana de Figueres i ben connectat amb la resta de la comarca i amb les principals vies de comunicació.

Figueres Futur ha traslladat aquesta petició a l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i també l’ha fet arribar a la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, perquè liderin un front comú de tota la comarca en defensa d’aquesta proposta de millora de la seguretat ciutadana.