Endesa reforma per 200.000 euros el transformador esfondrat a Sarrià de Ter

S’ha enderrocat tot l’antic edifici i se n’ha construït un de nou

Endesa ha enllestit els treballs de reconstrucció del centre de transformació que el passat 15 de setembre es va esfondrar al nucli de Sarrià de Ter (Gironès), tot deixant sense subministrament un total de 126 clients. En aquesta ocasió el més important no va ser tant el volum d’afectació -que també-, sinó la singularitat de l’edifici, ja que formava part de l’antiga fàbrica Torres Papel, un recinte de 180 metres quadrat son hi havia molt aparellatge elèctric degut al gran número de línies de mitjana tensió existents i que alimenten tota la zona.

Automàticament, es va posar en marxa un operatiu, que ha suposat una inversió de 200.000 euros, aportats íntegrament per l'empresa, no només per a reconstruir tota la instal·lació malmesa, sinó que s’ha aprofitat l’accident per reformar la unitat i millorar-la tecnològicament. D’aquesta manera, es garanteix la qualitat i la continuïtat del servei elèctric al veïnat del municipi i la seva àrea d’influència.

Durant les primeres 24 hores, la companyia va instal·lar un quadre de baixa tensió provisional al carrer, va interceptar les línies de baixa sota la vorera i va alimentar tot el mercat amb un grup electrogen, per tal que mentre duressin els treballs els clients disposessin d’electricitat. Posteriorment es va haver d’efectuar un bypass subterrani en mitjana tensió per tal de poder deixar sense tensió l’equipament i, així, no afectar una altra instal·lació a 25 kV que en depèn.

Un cop retirada la tensió de la instal·lació i amb tots els clients alimentats, des del dia 17 de setembre fins al 9 d’octubre s’ha treballat de manera ininterrompuda per tal de realitzar un enderroc contrarellotge de la construcció per tal de substituir-la per un edifici prefabricat, d’uns 30 metres quadrats, per instal·lar-hi noves cabines i un nou transformador per, així, mantenir la mateixa configuració elèctrica.

L’obra s’ha realitzat en temps rècord i, tot aprofitant la disminució en l’espai físic del nou edifici, el nou s’ha alineat amb la façana dels immobles existents, tal i com marca el pla urbanístic de Sarrià de Ter. D’aquesta manera, s’ha pogut alliberar un dels carrils laterals de l’avinguda de França de la mateix població. Tots aquests treballs s’han dut a terme amb la col·laboració estreta de l’Ajuntament.

Finalment, donat que la nova instal·lació redueix, en molt, l’espai físic que ocupava l’anterior, s’ha procedit a urbanitzar tot el seu entorn per tal de deixar l’emplaçament en òptimes condicions.

El nou centre de transformació “Joan Planas”

La nova unitat, ja en servei, s’ha batejat amb el nom de “Joan Planas”, en record i homenatge a un operari de la delegació de Girona que va perdre la vida l’any 1996. Aquesta, de fet, no és pas la primera vegada que la companyia assigna noms propis a instal·lacions d’arreu de Catalunya -siguin del tipus que siguin- com a tribut a persones que ja no hi són o a esdeveniments singulars.

Aquesta remodelació ha comportat, també, que el nou centre de transformació estigui dotat de les últimes tecnologies que hi ha al mercat. Així, s’han substituït les antigues cel·les per unes de noves que incorporen elements de maniobra encapsulats en ungas de característiques especialment aïllants, que redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual.

Aquesta maquinària, completament estanca, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segures per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

A més, la unitat s’ha telecomandat, és a dir, se l’ha ha dotat amb sistemes de control remot que permeten realitzar maniobres d’operació a distància. Així, des del Centre de Control que Endesa té a Barcelona, es pot accionar a distància els dispositius de la instal·lació sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d'incidències, ja siguin pròpies o derivades de l'acció d'agents externs.

El Centre de Control rep informació que permet detectar i aïllar els defectes que puguin produir-se a la xarxa mitjançant els elements de detecció de pas de defecte. D’aquesta manera s’estalvia temps en la localització d’avaries, amb la conseqüent reducció de fins a un 20% del temps d’interrupció del subministrament elèctric als clients que s’alimenten d’aquestes instal·lacions en cas d’incidències.

Tots aquests treballs formen part del conjunt d’actuacions que Endesa promou per a la millora de les seves infraestructures i del subministrament elèctric a la demarcació de Girona, totes elles enfocades a la progressiva adaptació de les instal·lacions de lacompanyia a les darreres tecnologies del sector.