El IV Indilletres arriba a la Bisbal per consolidar-se com la fira de referència al sector

S'hi aplegaran una quarantena d'editorials i tres llibreries locals

La fira Indilletres de la Bisbal d'Empordà ultima detalls per celebrar aquest cap de setmana la seva quarta edició amb l’objectiu de consolidar-se com la principal fira de llibres de les comarques gironines. Amb el lema ‘Passió per la llengua i pels llibres’ els dies 4 i 5 de desembre la fira de llibres bisbalenca acollirà prop d’una quarantena d’editorials, tres llibreries locals  i una quarantena d’activitats programades.

Aquestes xifres la converteixen en la fira literària que compta amb la participació de més editorials i la que organitza més activitats de les comarques gironines. L’any passat, malgrat els factors adversos (ajornament per la covid-19, context pandèmic, pluges i baixada de temperatures) aquesta fira va ser un èxit. Hi van assistir més de dos milers de persones i va ser la primera fira de llibres celebrada a Catalunya després del confinament.

Enguany es tornarà a celebrar, principalment al Pavelló Firal i a la Biblioteca Lluïsa Duran, i enguany, per primer cop, aferma la seva aposta per fer-la fora de la temporada de l’estiu. La inauguració de la quarta edició d’Indilletres anirà a càrrec de Quim Torra, que va ser editor i President de la Generalitat de Catalunya del 2018 al 2020. La programació, a més d’acollir un ampli ventall de presentacions de llibres organitzades per les mateixes editorials que participen a la fira d’enguany, referma l’aposta d’Indilletres per la literatura i el país.

Això es fa evident amb el debat ‘Hi ha una manera catalana d’entendre el món: a propòsit de Francesc Pujols’ que, moderat per Teresa Amat, anirà a càrrec de Jordi Graupera, Alba Padrós i Max Pérez i, alhora, també comptarà amb la presència de Francesc de Castro, patró de la Fundació Francesc Pujols. També s'ha programat el debat ‘Gaudí: el geni radical’, que anirà a càrrec de Raül Garrigasait i Maria Garganté, i que moderarà el músic i arquitecte Sanjosex, i el debat ‘La independència vista des de la Catalunya del Nord’, que moderarà  Neus Colomer (presidenta d’Òmnium Cultural al Baix Empordà) i que comptarà amb la participació de Marie Costa, Joan-Daniel Bezsonoff i Daniela Grau. O ‘La literatura fantàstica a Catalunya’, que serà moderat per Adrià Pujol i anirà a càrrec de Ricard Ruiz, Judit Tarradellas i Sebastià Roig. Diumenge a la tarda, Miquel Desclot farà el recital poètic ‘Manllevant la veu’. 

Novament, la fira de llibres bisbalenca oferirà d’altres propostes que van més enllà de la literatura. Un exemple n’és la proposta escènica que combina música i poesia ‘Un tast d’Odissea’, a càrrec de Cinta Massip i Toti Soler. Massip i Soler són vells coneguts, ja que han editat dos discos conjuntament, 'El meu amor sense casa', amb poemes de Maria-Mercè Marçal i música de Toti Soler, (Barcelona, Proa, 2001) i Per molts anys i Bon profit, amb poemes de Miquel Martí i Pol i música de Toti Soler (Barcelona, K Industria, 2000, guardonat amb el premi Disc Català de l’Any).

Aquesta serà l’única proposta que es farà al Teatre Mundial i no, al Pavelló Firal i la Biblioteca Lluïsa Duran. Per assistir de franc a aquest espectacle cal comprar algun llibre a qualsevol dels editors i llibreters que participen a la fira Indilletres. Tanmateix es reservaran algunes entrades per aquells que no hi hagin pogut venir que es vendran minuts abans de l’inici de l’espectacle al mateix Teatre el Mundial al preu de 20 euros.

També cal fer esment del concert-tertúlia entre el folklorista Jaume Arnella i el grup musical Fetus, que serà diumenge i servirà de cloenda del quart Indilletres. Els empordanesos Fetus canten i homenatgen Jaume Arnella al seu darrer disc 'Sota, cavall i rei' (Bankrobber, 2021), accelerant i distorsionant el cançoner de l’últim romancer en actiu dels Països Catalans i una baula imprescindible per entendre com la cançó popular ha perviscut i ha transmutat fins arribar als nostres dies.

Gràcies a la col·laboració amb les editorials, la programació d’Indilletres es complementa amb un ampli ventall de presentacions de llibres. Així, d’altres noms que enguany seran a la fira de llibres bisbalenca són: Toni Strubell, Pilar Garriga, Ferran Ràfols, Ester Andorrà, Pep Planes, Carme Ripoll, Jaume Torrent, Alba Vinyes, Gerard Jacquet, Joan Todó, Margarida Castells, Meritxell Joan, Miquel Martin, J.N. Santaeulàlia, Carolina Moreno, Conxita Luna, Xavier Febrés, Àngel Panyella, Aida Iglesias, Jordi Dausà, Gemma Santaló, Pere Perramon, Ernest Riera, Mar Bosch, Assum Guardiola i Francesc Cañas.

El III Premi Llucieta Canyà de Crítica Literària publicada

Després de l’acte inaugural a càrrec del President Quim Torra, arribarà el torn d’un dels punts destacats de la fira de llibres bisbalenca: l’acte de lliurament del III Premi Llucieta Canyà de Crítica Literària publicada, el lliurament del qual anirà a càrrec de la bisbalenca Anna Pascual i es farà públic a les 11.15 h del dissabte. L’acte anirà seguit de la xerrada ‘L’eterna Llucieta’ sobre l’escriptora bisbalenca, a càrrec de Vicens Pagès.

Si l’any passat se’l va endur la periodista Eva Vázquez, el 2019 va ser per al crític i escriptor Pere Antoni Pons: un jurat format per membres d’Indilletres l’escull entre les ressenyes publicades a mitjans tradicionals (revistes i diaris) i a mitjans digitals del darrer any. Tal com diuen les seves bases, el Premi Llucieta Canyà de crítica literària publicada té present els articles que destaquen la interpretació, la contextualització de l’obra objecte de la crítica i l’argumentació de la ressenya. I és que Indilletres entén que el gènere de la crítica literària, a més de constituir per si mateix una peça amb valor i qualitats literàries, ha de ser l’esquer perquè el lector corrent de la premsa decideixi llegir el llibre objecte de la crítica o, com a mínim, disposi dels suficients arguments per decidir si fer-ho.

Contacontes dels Països Catalans

De la Catalunya Nord, del  Principat, de les Illes Balears, i del País Valencià. El públic de totes les edats de la Fira Indilletres podrà durant tot el cap de setmana diferents contacontes d’arreu dels Països Catalans a l’escenari del Pavelló Firal.

La proposta arrencarà el dissabte a les 16.30 h amb contes de les Illes, a càrrec de la Francesca Vadell; que vindran seguits, a les 17 h, de contes del Rossellò, de la mà d’en Gerard Jacquet. Diumenge continuarà, també a les 16.30 h, amb la Pepa Contes, que explicarà contes del Principat; i culminarà mitja hora més tard amb contes del País Valencià a càrrec de la Mercè Climent.

36 editorials, 3 llibreries  i 14 biblioteques

Albertí Editor, Alrevés Editorial, Artèria Editorial, Cafè Central, Edicions Adesiara, Edicions Cal·lígraf, Edicions de 1984, Edicions del Pirata, Edicions Poncianes, Edicions Saldonar, Edicions Sidillà, Edicions Tremendes, Editorial Cuscusians, Editorial Gavarres, Editorial Karwan, Editorial Les Hores, Editorial Trípode, Editorial Vibop, El Cep i la Nansa Edicions, Godall Edicions, L’Art de la Memòria, Labreu Edicions, Lapislàtzuli Editorial, Lletra Impresa Edicions, Llibres del Delicte, Llibres del Segle, Mai Més Llibres, Neret Edicions, Obrador Editorial, Obscura Editorial, Ònix Editor, Pol·len Edicions, Símbol Editors, Triangular Edicions, Tushita Edicions i Voliana Edicions: són les 36 editorials que els propers 4 i 5 de desembre participaran a la quarta edició d’Indilletres.

"Enguany tenim més del doble d’editorials que l’any passat: estem molt contents, però, alhora, és una gran responsabilitat", ha explicat. Judit Pujadó. En comparació amb l’any passat, l’increment és més que notable: de 18 a 36. Si bé es cert que l’edició passada es va haver d’ajornar per la pandèmia i el canvi de data va provocar alguna baixa, mai fins ara s’havien inscrit tantes editorials a l’Indilletres: senyal de bona salut de la fira de llibres bisbalenca. També hi participaran 3 llibreries de la Bisbal: la Llibreria Puput, la Llibreria La Siglantana i la Llibreria l’Espiral. Finalment, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya també participa a la Fira Indilletres. 14 biblioteques de les comarques gironines compraran llibres per un valor total de 7.000 euros.

Els comerços es guarneixen

La 4a edició de la fira de llibres de la Bisbal ja treu el cap per la cantonada i, cada vegada més es respira més Indilletres als carrers del municipi. I és que, amb la col·laboració de la Federació del Comerç de la Bisbal d’Empordà, un ampli ventall d’aparadors de comerços bisbalencs s’han guarnit amb motiu de l’Indilletres i amb alguns dels llibres que seran a la 4a edició de la fira.

L’organització vol fer un agraïment a la Federació de Comerç de la Bisbal, alhora que anima a tots els establiments de la ciutat a sumar-se a la iniciativa. Totes les fotos que es publiquin a les xarxes socials etiquetant a Indilletres es compartiran a les xarxes socials de la fira bisbalenca.