Girona engega una campanya per evitar que els pares fumin a l'entrada de les escoles

Els 5% dels progenitors gironins que van a recollir els infants acostumen a fumar a les portes dels centres educatius

La campanya està organitzada per l'Ajuntament de Girona i l'Agència de Salut Pública de Catalunya i es basa amb el model que l'any 2010 ja es va portar a terme a la ciutat de Terrassa. En aquell cas, 52 dels 54 centres escolars del municipi es van adherir a 'Entorn sense fum'.

A Girona, les 33 escoles d'ensenyament infantil, primària i educació especial de la ciutat s'han sumat a aquesta campanya que vol sensibilitzar i conscienciar als pares perquè no fumin quan vagin a recollir els seus fills a les escoles. Es tracta de les 25 escoles públiques que hi ha a la ciutat, els sis col·legis concertats, els dos privats que, conjuntament, tenen més d'11.000 alumnes. En principi, cada centre enviarà la documentació de la iniciativa als pares dels seus alumnes i a l'exterior de cada col·legi es penjarà un cartell on es pot llegir 'Entorns sense fum. Eduquem entre tots'.

Actualment, la Llei del tabac prohibeix fumar a parcs infantils o als accessos immediats dels centres universitaris però no ho limita a les proximitats i voreres dels centres docents per a menors d'edat. Aquesta acció de sensibilització té un doble objectiu, d'una banda evitar que els menors estiguin exposats als efectes nocius del tabac i de l'altra implicar els progenitors en la vesant educativa i mantenir - fora dels centres- tots aquells missatges que es donen a les aules respecte el consum de tabac. "Es tracta d'una iniciativa modesta semblant a la del Camp Nou o les platges de Sant Feliu de Guíxols en les quals no es pot fumar", ha apuntat Picart.

Segons les dades aportades per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, el percentatge més elevats de fumadors es troba entre els ciutadans de 25 i 45 anys que acostumen a tenir fills. "Les famílies en les quals un dels pares és fumador, en el 71% dels casos en el quals la mainada està exposada al fum ambiental del tabac", ha assenyalat Picart.

Girona és la segona ciutat d'arreu de Catalunya i de l'estat espanyol que s'apunta a aquesta campanya educativa. La primera va ser Terrassa quan l'any 2010 van tirar endavant la iniciativa després que el consistori s'adonés que hi havia una contradicció entre les accions que es realitzaven a l'escola i el que els infants es trobaven a l'exterior dels centres educatius. "Era una incongruència que als col·legis s'expliqués els perjudicis del consum de tabac actiu quan a l'exterior els familiars fumaven i donaven una imatge contraproduent", ha assegurat el cap del Servei de Salut i Comunitat de l'Àrea de Serveis a les Persones, Cohesió i Benestar Social de l'Ajuntament de Terrassa, Albert Moncada.

Segons el cap del servei, aquesta campanya permet protegir la salut dels infants i fa reflexionar als adults sobre la seva responsabilitat en aquest afer. Abans de realitzar endegar aquesta campanya, des del mes d'octubre, s'han realitzat 1.700 observacions a tots els col·legis gironins per calcular el nombre de pares que fumaven a l'exterior del centre mentre esperaven els seus fills. En concret, un 5% dels progenitors fumaven a les portes del col·legi. "Cal interpretar aquestes dades perquè tenen un efecte piramidal, és a dir, afecten a tot el conjunt de nens que surten de l'escola", ha assegurat Picart.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ressalta que de tota la població catalana, un 30% fuma de forma habitual. De moment, altres ciutats de la demarcació de Barcelona ja s'han interessat per aquesta proposta educativa i estan analitzat la prevalença de fumadors a l'exterior de les escoles. "És molt probable que durant aquest any altres consistoris barcelonins tirin endavant aquesta campanya", ha augurat el director del Servei Regional a Girona de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.