Girona diu no a la violència masclista amb dues mobilitzacions al centre de la ciutat

S'ha fet una ofrena floral i una cadena humana

Dues mobilitzacions a Girona han mostrat el seu rebuig aquest vespre en contra de la violència masclista. La primera d'elles, de la mà de la Plataforma Feminista Gironina ha fet un ofrena floral per cada una de les dones que ha mort a mans d'un home.

Posteriorment i sota la pluja, una cadena humana ha encerclat els Jutjats de Girona. Durant la lectura del manifest, una de les membres de la plataforma ha demanat una major implicació de la justícia a l'hora de castigar els autors de delictes sexuals. Mitja hora després, a les set de la tarda, a la plaça de l'U d'Octubre s'ha fet una concentració en què un grup de dones ha cantat diversos temes amb lletres reivindicatives a favor dels drets feministes.

Diversos col·lectius feministes s'han mobilitzat a la ciutat de Girona aquest dijous per commemorar el dia contra la violència masclista que es fa el 25-N. A dos quarts de set del vespre, la Plataforma Feminista Gironina ha organitzat una cadena humana al voltant dels Jutjats de Girona. La cadena s'ha fet ajuntant les persones amb un fil lila per garantir que els participants no es tocaven les mans i evitar el contagi del coronavirus.

A més, també s'han llegit diversos casos de dones que han patit violència masclista i que anònimament han escrit les seves experiències i membres de la plataforma les han llegit en veu alta davant de tothom. A continuació, l'entitat ha fet una ofrena floral per cada una de les víctimes que ha mort a mans d'un home.

En l'acte hi ha participat el conseller d'Empresa, Roger Torrent, la directora general d'Esports, Anna Caula, la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, la diputada del PSC al Parlament, Sílvia Paneque i altres regidors a l'Ajuntament de Girona del PSC i ERC. També hi ha participat la secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belén López, i el d'UGT a la demarcació, Xavier Casas.

Durant la lectura del manifest, les membres de la plataforma han criticat que malgrat cada any hi ha més participació en aquestes mobilitzacions, també proliferen les formacions d'ultradretes i les agressions masclistes. De fet, a Girona han crescut un 34% les agressions sexuals i un 18,5% les agressions amb penetració.

A més, la plataforma ha lamentat que "el patriarcat" segueixi estenen el seu missatge "a través de pel·lícules, vídeos i cançons". Durant el manifest, l'entitat feminista també ha clamat per una igualtat salarial i en condicions laborals, criticant que moltes dones es vegin en inferioritat d'oportunitats.

En paral·lel, a la plaça U d'Octubre s'ha fet una manifestació amb l'objectiu de condemnar la violència masclista. En la concentració s'han cantat diverses cançons amb lletres reivindicant els drets feministes. La mobilització també ha obert el micròfon a qualsevol víctima que hagués patit algun tipus de violència masclista o situació de desigualtat.

La pluja, però, ha aigualit la protesta i poc abans de les vuit del vespre s'ha dissolt la mobilització.