Clam institucional a Girona per ''desterrar' el patriarcat i erradicar la violència contra les dones

L'alcaldessa carrega contra 'El Joc del Calamar, C. Tangana, Maluma i Vox

Generalitat, Diputació i Ajuntament de Girona clamen "desterrar" el patriarcat i erradicar les violències masclistes en l'acte institucional del 25-N.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha criticat que sèries d'èxit com 'El Joc del Calamar' o cançons d'artistes populars entre els joves com de C.Tangana i Maluma contribueixen a perpetuar actituds masclistes. També ha carregat contra l'ultradeta, sobretot Vox, per negar l'existència de la violència contra les dones.

La vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig, reivindica el feminisme i la "mirada lila" com el camí cap a la igualtat. La delegada del Govern, Laia Cañigueral, ha refermat el compromís de l'administració per eliminar la violència envers les dones.

L'acte ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes i la lectura del manifest unitari amb motiu del 25-N, que ha anat a càrrec de representants de l'associació Amunt i Crits, Dones Referents Comunitàries de l'Alt Empordà.

Un manifest que desgrana les formes de violència contra les dones, com la violència sexual, la física, l'obstètrica, la vicària, la institucional o la digital i crida a posar-hi fi: "Davant de totes aquestes violències masclistes tenim un gran repte: actuar de manera estructural i preventiva i comptar amb tota la població i tots els territoris. Que les dones gaudeixin de vides lliures i dignes, en qualsevol espai i àmbit, ha de ser l'eix de totes les societats democràtiques i les seves institucions".

"Està en mans de totes les persones que formem aquesta societat la dignitat d'extingir el patriarcat i la seva ideologia masclista", recull el manifest que ha acabat amb la frase "Per una vida lliure de violències masclistes".

La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha refermat el compromís de la Generalitat en continuar desenvolupant polítiques, lleis i protocols per erradicar les violències masclistes des de tots els àmbits: "Hem de fer una feina transversal des dels diferents Departaments i destinar tots els esforços a atacar d'arrel la violència contra les dones en tota la seva multitud de formes". En paral·lel, la delegada del Govern també ha interpel·lat el conjunt de la societat a "assenyalar" els agressors i a ser agents actius per no tolerar actituds "massa sovint enquistades i que semblen petites i insignificants, però no ho són".

La vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig, ha començant la intervenció recordant que les xifres de feminicidis, agressions sexuals i tot tipus de violència contra les dones fan "por". Per aconseguir "desterrar" el patriarcat, ha reivindicat el feminisme i la "mirada lila" en tots els àmbits per denunciar totes les agressions, des de les més "petites fins a les més salvatges". Puig també ha volgut enviar escalf i estima a les supervivents i ha situat l'educació i la prevenció com a essencials per combatre el masclisme.

"La violència contra les dones és la violació més generalitzada dels Drets Humans que existeix en l'actualitat", ha denunciat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha fet una crida a "deixar de ser espectadors" per passar a identificar i denunciar el masclisme. Això passa, ha remarcat, per assenyalar també els continguts que no fan res més que perpetuar-lo. En aquest sentit, Madrenas ha posat com a exemple la sèrie 'El Joc del Calamar' o fragments de lletres de cançons d'èxit de C.Tangana o Maluma: "Donen una imatge de les dones clarament masclista, ratllat la misogínia".

L'alcaldessa ha carregat contra l'ultradreta, posant el focus específicament en Vox, per articular discursos negacionistes al voltant de la violència masclista. "Hem de combatre la situació, i això no depèn només de l'administració, sinó que cadascú de nosaltres s'ha de sentir clarament interpel·lat i compromès a aturar-ho", ha conclòs Madrenas que insta a deixar de jutjar les víctimes per "posar tota la responsabilitat en els agressors".