Noge d'Arbúcies tanca i deixa els 93 treballadors de la plantilla al carrer

L'empresa encara deu el 60% de la nòmina de desembre als treballadors i no té diners per pagar les indemnitzacions

L'empresa Noge, fundada l'any 1964, ha estat una de les del clúster carrosser d'Arbúcies que més s'ha vist afectada per la crisi i les vendes en el sector de l'automoció. La firma havia arribat a tenir més de 200 treballadors, però la davallada de comandes va fer que reduís plantilla i que al 2009 ja presentés un ERO temporal per als 119 empleats que hi quedaven.

La situació de la carrossera es va agreujar fins al punt que, el març del 2010, Noge es va veure abocada presentar concurs de creditors. En aquells moments, el seu deute ascendia als 27 milions d'euros (MEUR).

Des d'aleshores, Noge es va haver de reestructurar (entre d'altres, acomiadant 30 treballadors) i va dissenyar un pla per eixugar el passiu i arribar a un acord amb els creditors. El març del 2011, després que el 57% dels proveïdors avalessin el pla, el Jutjat Mercantil de Girona va aixecar el concurs.

L'acord al qual es va arribar establia que el pagament de les quantitats pendents es faria en un termini d'entre vuit i deu anys. De fet, segons han precisat fonts del comitè d'empresa, Noge no havia de començar a retornar el deute fins al 2014.

Tot i sortir del concurs, l'empresa, però, no ha pogut remuntar la situació. Ahir mateix va entrar al Jutjat Mercantil de Girona la sol·licitud de liquidació per tancar, que s'acompanya d'un ERO d'extinció per als 93 treballadors que encara queden en plantilla.

"Tracte indignant"

Noge va fer saber ahir al comitè d'empresa la decisió de tancar la factoria, durant una trobada amb els representants dels treballadors. La reunió es va convocar a petició del comitè, inicialment per reclamar a la direcció que els pagués el 60% de la nòmina de desembre, que encara no havien cobrat.

"L'empresa, però, sense cap avís previ, els hi va plantar la documentació que havia presentat al jutjat mercantil per demanar la liquidació", explica el representant de CCOO, Josep Serra. I hi afegeix: "El tracte per part de la direcció ha estat indignant i totalment recriminable, a banda que tampoc ha complert amb la seva obligació d'informar trimestralment el comitè sobre l'evolució econòmica".

Noge ja ha avançat als treballadors que no té diners ni per pagar els salaris ni per afrontar les indemnitzacions i que, per tant, hauran de cobrar del Fons de Garantia Salarial (Fogasa). La plantilla es troba ara amb què no pot iniciar les negociacions de l'ERO perquè encara s'està pendent que el jutge autoritzi la liquidació. "Noge ha actuat amb mala fe", lamenta Josep Serra.

Representants del comitè d'empresa han explicat a l'ACN que, malgrat haver reclamat insistentment els números, la direcció no els hi ha facilitat mai. A més, també lamenten que la firma no hagi apostat per buscar comandes o inversors a l'exterior, i que hagi centrat la producció en el mercat interior (que s'ha vist notablement reduïda arran de la crisi econòmica).

El comitè s'ha reunit aquest matí amb l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, per fer-li saber la decisió de l'empresa de tancar i demanar-li suport. De moment, ja han anunciat que dilluns vinent a la tarda preparen una concentració a la plaça del poble per rebutjar l'ERO.

CCOO recorda que, el passat mes de novembre, ja va interposar una denúncia davant la Inspecció de Treball contra la carrossera pel retard en el pagament de les nòmines. Un tema que, a dia d'avui, encara no s'ha resolt.