La renúncia de Torramadé com a president de la Diputació és imminent

Es podria ratificar en un ple extraodinari el dimarts vinent

La Diputació de Girona manté dimarts vinent com a data fixada per al relleu a la presidència de la corporació. Després d'aplaçar el ple ordinari una setmana -hauria d'haver estat avui-, només esperen que Jaume Torramadé presenti la seva renúncia per convocar el ple extraordinari que servirà per nomenar Joan Giraut nou president de la Diputació.

Fonts de la Diputació han indicat que esperen que la presentació de la renúncia sigui imminent. De fet, ja preveien que Torramadé esperés a després del ple de Salt, que va ser dilluns al vespre, per dimitir. Al llarg del matí no ha entrat la renúncia al registre de la Diputació de Girona.

En tot cas, l'equip de govern confia en tenir la renúncia sobre la taula com a molt tard dijous al matí per poder notificar la convocatòria de ple extraordinari a la Junta de Portaveus que es fa el mateix dijous. Fer-ho més tard, però, no implicaria que no es pogués fer el ple. Si Torramadé presentés la renúncia divendres, encara hi hauria temps per convocar el ple perquè hi hauria dos dies hàbils -dissabte i dilluns- abans del ple.

Si esgotés el termini i presentés la renúncia dilluns al matí o inclús dimarts, el ple extraordinari es podria fer igualment però caldria convocar-lo per la via urgent i tenir temps de notificar la convocatòria a tots i cadascun dels diputats.

Sigui com sigui, l'equip de govern no dubta que acabarà presentant la renúncia i que se seguirà el guió previst: que el dia 29 hi hagi un ple ordinari seguit de l'extraordinari durant els quals Torramadé deixi de ser president i s'hi converteixi Giraut. L'alcalde de Salt es mantindria com a diputat de l'equip de govern.

Jaume Torramadé es va apartar de forma voluntària de la presidència el 10 de desembre. El motiu que el va portar a prendre aquesta decisió són les denúncies creuades amb la que era assessora i presidenta d'UDC a Salt, Minerva Amador. L'origen del conflicte va ser el sopar d'inici de campanya que l'agrupació local de CiU a Salt va fer a Girona. Allà, segons ha denunciat Amador, el president de la Diputació la va assetjar sexualment. Torramadé nega l'acusació i, al seu torn, ha denunciat Amador per intent d'extorsió perquè, segons ell, li reclamava 50.000 euros a canvi de guarda silenci i no denunciar-lo.

Vuit dies després d'apartar-se de la presidència, Torramadé va voler tornar i va intentar presidir el ple de pressupostos. Aquesta decisió que no havia comunicat prèviament ni al seu equip de govern ni a l'oposició no va agradar gens. A partir d'aquí, tots els grups van manifestar que no volien que Torramadé tornés a la presidència. Si, contra pronòstic, no renuncia voluntàriament, no descarten presentar una moció de censura per acabar amb la seva etapa com a president.