El molí de vent d'Ordis estalvia un 25% d'electricitat a l'escola

El municipi està a l'espera de rebre un aerogenerador nou

Posar en marxa l'aerogenerador ha estat un repte i de fet encara cal fer alguns ajustos, segons explica l'alcaldessa del municipi, Maria Crehuet, com ara aconseguir saber exactament quanta energia s'està aprofitant i quina es perd pel camí. Malgrat tot, estan satisfets dels primers resultats. En els nou mesos que ha estat en funcionament, ha permès un estalvi d'un 25% de la despesa elèctrica de l'escola però calculen que podria haver estat de més del 30% si no hagués estat pel problema mecànic. En xifres absolutes, suposa un estalvi superior als 200 euros per aquest municipi d'uns 350 habitants.

Les fortes ratxes de vent registrades el novembre de l'any passat van acabar doblegant una de les pales del molí. Segons el fabricant, que ja s'ha compromès a posar-los un de nou el mes que ve, hauria estat degut a un problema mecànic que va fer que el molí rodés sense control a la velocitat del vent que bufava. El fabricant, UGE Iberia, assumirà les despeses i n'instal·larà un de nou properament. La previsió és que arribi el mes que ve.

El micro-aerogenerador -que es va construir als Estats Units- fa uns 13 metres d'alçada -10 de màstil i 3 més de base- i té forma helicoïdal. No té aspes i un dels avantatges que presenta és que és molt silenciós. Està instal·lat al costat de l'escola perquè generi electricitat al centre i la previsió és que en un futur també pugui alimentar de forma puntual l'enllumenat públic de la zona.

Aquest és el primer que s'instal·la a l'Alt Empordà i, en cas de demostrar-se la seva viabilitat, es podria estendre a altres municipis. Des que es va posar en marxa ja ha rebut la visita d'altres ajuntaments que s'han interessat per l'experiència. Concretament, Pals (Baix Empordà), Estaràs (Segarra) i Susqueda (Selva). El projecte va comptar amb la subvenció de la Diputació de Girona per adquirir el molí, que val 20.000 euros, mentre que l'Ajuntament va assumir els 4.000 euros per construir la base.

El camí per ser ecosostenibles

Aquest aerogenerador forma part del projecte "De l'ecopoble a l'ecocomarca", el document que recull els passos que ha de seguir Ordis per convertir-se en un municipi ecosostenible i que té com a data de termini el 2020. El que es pretén no es desconnectar el municipi de la xarxa sinó de construir una xarxa intel·ligent basada en un sistema d'autoproducció d'energia i d'intercanvi amb la companyia elèctrica.

El primer pas que van fer va ser la instal·lació ara fa cinc anys d'un parc solar fotovoltaic, el primer de la comarca, de 7.600 metres quadrats. Està dividit en deu estacions, una de les quals pertany al consistori i les altres a privats. Aquesta instal·lació els suposa un ingrés de 9.000 euros a l'any, que serveixen per cobrir tota la despesa de l'enllumenat elèctric del municipi.

Reformular la planta de biogàs i les plaques a edificis públics

La retirada de les primes que l'Estat donava a les fonts energètiques alternatives a principis de l'any passat va comportar que els inversors interessats en la planta de biogàs d'Ordis fessin marxa enrere i ara s'ha de "reconduir" el projecte, segons explica Crehuet que assegura que es vol tirar endavant. De moment, però, no hi ha cap projecte definitiu, si bé a nivell tècnic ja tenen els estudis que confirmen que els purins que es volen aprofitar de les vuit granges de vaques tenen una qualitat òptima per generar energia.

Una situació similar és el que va passar amb el lloguer de les plaques solars. L'empresa que va guanyar el concurs del lloguer de plaques solars a edificis públics va renunciar a la seva explotació en el moment en què l'Estat va retirar les primes. Concretament, es tractava d'instal·lar plaques al sostre del centre cívic, una part del teulat de l'Ajuntament i a la pista poliesportiva. Ara caldrà reformular-ho de nou, assenyala l'alcaldessa. "Teníem molt clar que les primes servien per arrencar el projecte amb una injecció de diners però que l'objectiu final és l'estalvi i la producció i intercanvi d'electricitat al mateix preu que al mercat, mai sobrevalorat", apunta. Ara caldrà redissenyar l'estratègia.