No prospera la moció per fer fora Torramadé de l'alcaldia de Salt

El PSC només ha rebut el suport de la regidora de PxC

L'últim punt de l'ordre del dia ha i el més tens amb diferència. No ha prosperat la moció presentada pel PSC per reprovar Torramadé i per demanar-li que s'aparti de l'alcaldia fins que hi hagi sentència sobre les denúncies creuades amb Minerva Amador quan era assessora de la Diputació de Girona i presidenta d'UDC a Salt. En el primer torn de paraula dels portaveus de cada grup ja ha quedat clar que la moció no prosperaria però això no ha contribuït a rebaixar la tensió que finalment ha desembocat en una picabaralla entre Torramadé i la líder del PSC a Salt, Iolanda Pineda.

La primera enganxada ja ha estat quan Pineda exposava què els havia portat a presentar aquesta moció. Pineda ha exposat d'entrada que la intenció del grup socialista no era establir judicis paral·lels i ni tan sols entrar a valorar els fets que, suposadament, haurien provocat les denúncies creuades d'extorsió i assetjament sexual entre Torramadé i Amador. En el moment en què Pineda ha fet referència a l'afer dels 50.000 euros "de diners de la Diputació", Torramadé l'ha advertit que "mesurés" les seves paraules si no volia acabar "anant als tribunals".

"Vostè és advocada i jo l'adverteixo, com pronunciï una paraula amb la que estigui fent una acusació fora de lloc, la portaré als tribunals", ha afirmat Torramadé que ha recordat a Pineda que queda constància de tot el que es diu al ple perquè la sessió queda enregistrada. Pineda ha assegurat que no estava fent cap acusació perquè en tot moment ha usat la paraula "presumpte".

La picabaralla entre els dos ha pujat encara més de to durant el segon torn de paraula de Pineda, quan ha acusat Torramadé de tenir "doble raser" perquè escurça les intervencions de regidors que van en contra d'ell i en canvi deixa esplaiar-se els que li van a favor. En aquest punt, Torramadé ha assegurat que se li havia acabat la paciència i ha etzibat a Pineda que havia propiciat un "espectacle lamentable" presentant aquesta moció. "No m'escalfi més del compte perquè ja n'hi ha prou de tonteries, tot això ha estat un espectacle lamentable i vostè a aconseguit el que volia, convertir el ple en un circ i que es fes un judici paral·lel", ha afirmat Torramadé que ha retirat el torn de paraula a Pineda en la seva segona intervenció.

Només la regidora de PxC ha donat suport a la moció. Maria Osuna ha volgut deixar clar que defensa la presumpció d'innocència però considera que no és just que Torramadé hagi decidit apartar-se de la Diputació de Girona i d'UDC i no de l'alcaldia de Salt. "Els saltencs no mereixem menys", ha afirmat.

A banda dels regidors de CiU, han votat contra la moció el regidor del PP, Felip Gil, que ha explicitat que no dóna suport a "xous mediàtics" i que prefereixen que la justícia segueixi el seu curs. La regidora no adscrita -exregidora de PxC- Juana Martínez també ha votat contra la moció i ha assegurat que veu punts obscurs en tot el procés.

L'altre regidor no adscrit i ex-PxC, Carles Bonet, ha relatat que el dia d'inici de campanya va veure Torramadé després del famós sopar i s'ha afegit a les declaracions d'altres regidors de CiU assegurant que no va veure res estrany. Bonet ha optat per l'abstenció igual que els dos regidors d'IpS que s'han mostrat profundament molestos pel "sidral" que s'ha acabant muntant al ple de Salt. "Reprovem totes les picabaralles i les mocions que plantegen moralismes i electoralismes", ha conclòs Burch.

Els centres de culte, als baixos dels edificis

El ple de l'Ajuntament de Salt ha aprovat provisionalment la modificació del planejament urbanístic que "blinda" el polígon industrial de Torre Mirona i permet la instal·lació de centres de culte als baixos dels edificis. La proposta ha rebut vuit al·legacions de les quals finalment l'equip de govern n'ha incorporat una. Finalment, la proposta ha rebut el suport de 12 regidors; l'equip de govern de CiU, els dos regidors no adscrits i el regidor del PP.

La modificació del pla general d'ordenació urbana (PGOU) de centres de culte suposa un canvi important respecte a la normativa que hi havia. A partir d'ara, qualsevol congregació religiosa que vulgui obrir un centre de culte a la població no ho podrà fer al polígon industrial. Ho haurà de fer als baixos dels edificis però complint uns requisits que l'Ajuntament de Salt imposa, com que els locals faran com a màxim 120 metres quadrats i que tindran un aforament màxim per a 60 persones. A més, hauran de tenir una entrada independent i estar a la planta baixa d'un edifici plurifamiliar.

L'equip de govern ha acceptat una de les al·legacions que ha significat excloure el grup verge Maria, el grup sant Jaume i el grup sant Cugat com a possibles emplaçaments de centres de culte.

D'entrada, també havien estimat una altra al·legació -aquesta del grup socialista- que permetia que les dues parcel·les del polígon Torre Mirona destinats a usos religiosos -congregació musulmana i evangèlica- mantinguessin aquesta qualificació encara que canviés alguna vegada d'activitat. Tot i que havien arribat a aquest acord, finalment el PSC ha decidit no donar suport a la modificació del PGOU i, per això, Torramadé ha decidit fer marxa enrere. Ara, si en algun moment es canvien els usos de les dues parcel·les, no podran a acollir usos religiosos mai més.

Finalment, la proposta ha rebut els mateixos suports que en la votació d'aprovació inicial. El ple ha aprovat la mesura amb els vots a favor dels nou regidors de l'equip de govern, el vot del regidor del PP i el suport dels dos regidors no adscrits. Hi han votat en contra la regidora de Plataforma per Catalunya (PxC) i els sis regidors del PSC -artífexs de l'anterior normativa-. Els dos regidors d'Independents per Salt (IpS) s'han abstingut.