Montilla diu que 'vigilarà' les elèctriques perquè no es repeteixi l'apagada de les comarques gironines

El president ha dit que serà necessari revisar la sub-contractació de Fecsa-Endesa

'Com a Govern exigirem, vigilarem, vetllarem i demanarem al màxim a empreses prestadores del servei perquè els treballs de recuperació de la xarxa elèctrica a Girona siguin una realitat i els episodis viscuts aquests dies no tornin a passar', ha garantit Montilla. El president, però, ha deixat clar que aquesta exigència es va fer 'des del primer dia' i ha recordat la mobilització d'equips electrògens o les persones que van treballar 'en torns de 12 hores' en els dies posteriors a la nevada.

Tot i això, Montilla creu que s'han posat de manifest per part de Fecsa-Endesa 'problemes de coordinació i informació' sobretot en els dies posteriors a la nevada. El president ha remarcat problemes en la subcontractació. 'Això a l'hora de respondre a una emergència comporta problemes de coordinació, de comunicació més que substancial, que caldrà revisar', ha reblat.

Montilla no ha donat novetats pel que fa a les possibles responsabilitats per a l'elèctrica i s'ha tornat a remetre als treballs que s'estan portant a terme en els expedients informatius. 'D'aquí es deduiran les conclusions d'acord amb la legislació', ha dit.

El president ha defensat la política energètica del Govern i ha denunciat que la xarxa elèctrica catalana ha estat 'abandonada durant molts anys'. Ara, ha informat que el Pla Tramuntana, amb una inversió associada de 450 MEUR, té finalitzades, autoritzades o en tramitació el 93% de les actuacions. 'El Govern, a diferència d'altres governs, ha fet front al dèficit energètic amb solucions integrals per solucions algunes de les mancances', ha assegurat. El president ha recordat que, exceptuant els talls que hi ha hagut aquests dies, 'la millora del servei en els últims anys és una evidència'. El president ha afegit que Endesa està fent una inversió a l'entorn de 470 MEUR en noves subestacions, en millores de les existents i en noves línies.

Pel que fa als socis del Govern, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha demanat al Govern que garanteixi el compliment de la Llei de garantia i qualitat del subministrament elèctric. 'És compatible l'actitud de les elèctriques que vetllen per donar beneficis als seus accionistes amb el servei públic que han de prestar?', s'han preguntat. Puigcercós ha afegit que 'entre la nacionalització i la situació actual hi ha moltes gammes' i creu que es poden 'trobar punts que puguin garantir les inversions amb la decisió de les administracions'.

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha reclamat que la Generalitat tingui 'més capacitat de planificar, controlar, prevenir i exigir sobres les nostres infraestructures i els prestadors dels serveis que acaben rebent els ciutadans'. 'Ni que estigui en mans d'operadors privats ni que siguin competències de l'Estat ha de ser un fre perquè la Generalitat pugui dir la seva', ha reblat.

Des del PPC, el president del grup parlamentari, Daniel Sirera, ha carregat contra el Govern perquè considera que 'no ha fet els deures', ja que ha recordat que feia temps que es coneixia la 'precarietat de la xarxa' a les comarques gironines. 'No li demanem la lluna, només demanem que compleixi la llei, que assumeixi les competències que té el Govern', ha dit, tot recordant-li les competències que l'Estatut atribueix a l'executiu sobre les elèctriques.

El president de la Generalitat ha remarcat que el Govern ha fet 'la seva feina' i ha acusat a Sirera d'utilitzar la 'demagògia'. 'En el fons està defensant a l'empresa', ha assegurat, tot recordant que va ser amb el PP que es va privatitzar. 'La van posar en mans d'alguns amics que després han tingut un escó al PP fins fa quatre dies al Congrés', ha reblat, en referència a Manuel Pizarro.

Per la seva banda, el president de C's, Albert Rivera, ha demanat que se celebri al Parlament un debat sobre el model energètic a Catalunya, perquè 'l'energia no es pot treballar a curt termini, sinó a llarg termini'. 'Sempre sabem el què no vol el Govern, ni la MAT ni el cementiri nuclear a Ascó, però què volen?', s'ha preguntat.

Montilla ha recordat que el Govern donarà explicacions sobre la seva actuació en les compareixences demandes pels consellers d'Economia, Antoni Castells, d'Interior, Joan Saura, i de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.