Famílies de Banyoles demanen al banc la dació en pagament del seu pis

La PAH calcula que només en aquest municipi hi ha 400 execucions hipotecàries en curs

La PAH de Banyoles ha portat aquest matí a peu de carrer la seva reivindicació perquè s'aturin els desnonaments i els bancs acceptin la dació en pagament. La plataforma ha acompanyat una desena de famílies immigrants, totes de la ciutat, que es veuen afectades per un procés d'execució.

Les famílies tenien la seva hipoteca amb la CAM i, amb l'absorció de l'entitat per part del Banc Sabadell, han vist com la seva situació no s'ha arreglat. Els seus membres estan a l'atur i, en alguns casos, el banc ja ha fixat data perquè se subhasti el seu habitatge. "Això vol dir que, un cop es porti a terme aquest procés, serà qüestió de dies o setmanes abans no se'ls faci fora de casa seva", explica en Mustafà, el portaveu de la PAH de Banyoles.

A la capital del Pla de l'Estany, la plataforma calcula que hi ha unes 400 famílies afectades per un procés d'execució hipotecària. Per això, per fer paleses les dificultats que viuen, avui set d'aquestes famílies han entregat en bloc al Banc Sabadell una petició perquè se'ls permeti saldar la hipoteca a canvi d'entregar les claus del pis.

L'acció ha tingut lloc a les onze del matí. Els membres de la plataforma, acompanyats de les famílies, han protestat davant la sucursal que el Banc Sabadell té a Banyoles, just a la vorera del davant de l'Ajuntament. Amb pancartes on es podia llegir 'STOP desnonaments', els concentrats han corejat lemes com ara "Gent sense casa, cases sense gent; no s'entén!".

Sortir amb el paper segellat

Inicialment, els empleats de la sucursal no els han permès entrar. Però després de fer-los veure que la seva intenció era protestar de manera pacífica, i entregar les peticions de dació en pagament, els han obert la porta. Cadascun dels membres de les set famílies que han fet la petició, han sortit de la sucursal amb el paper segellat.

"Fins ara, tot i que aquesta gent havia vingut a demanar-ho, no havien aconseguit que el banc acceptés cursar les peticions", indica en Mustafà. Per la seva banda, la portaveu de la PAH Banyoles, Candela Saldaña, ha assegurat que esperen que el Banc Sabadell "agilitzi una solució per a aquestes famílies, perquè la seva situació és greu".

Entre els afectats que avui han entregat la petició en bloc, hi ha un home gambià de Banyoles. "Tota la gent que té problemes amb la seva hipoteca s'han d'ajudar i lluitar; si no lluitem, no aconseguirem res", ha declarat.

La PAH de Banyoles també ha avançat que està mantenint converses amb l'ajuntament per crear una taula de mediació pel dret a l'habitatge, a imatge de la que ja funciona a Girona. "L'ajuntament ens ha dit que té intenció de col·laborar i esperem que compleixin amb allò que ens han promès", ha conclòs Candela Saldaña.