Figueres inicia el projecte per ubicar els estornells a la pujada del Castell

L'espai acollirà entre 15.000 i 30.000 exemplars

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) juntament amb el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter ha engegat un projecte per ubicar els estornells que pernocten a la ciutat durant la tardor i l'hivern a un espai que causi menys molèsties als veïns i a més facilitar la visualització dels espectacles de vol dels estols que realitzen aquesta ocells al capvespre.

Aquest espais són les pinedes situades a la pujada del Castell de Sant Ferran. En diferents espais d'aquestes pinedes s'han fet les següents actuacions per tal d'atraure els estornells i aconseguir que hi pernoctin. Aquestes consisteixen en repujar el brancatge inferior dels pins; crear un enllumenat a la zona del dormidor i reproduir el so dels estornells per fer efecte crida.

Totes aquestes mesures s'implanten prèviament a l'arribada dels estornells hivernants que es calcula que poden arribar a ser entre 15.000 i 30.000 exemplars.
A part d'allunyar els estornells de zones que causaven més molèsties com el Parc Bosc o la Rambla, si els estornells dormiten en aquest espai, des del Castell de Sant Ferran i altres punts enlairats de la ciutat es podran veure els vols dels estols d'estornells que es fan cada capvespre i que atrauen amants de la fotografia i la natura. Són els anomenats "Starling murmuration".

Segons la regidora de Medi Ambient Sònia Trilla "La ubicació dels estornells a la zona de la pujada del Castell permetria alliberar la seva presència a altres espais de la ciutat on causen més molèstia. És un projecte innovador que creiem que pot ser una solució a la problemàtica dels estornells a la ciutat que passin per la reubicació i no tant per altres tècniques més agressives"