El fiscal manté que l'acusat del crim de Sant Jordi Desvalls no tenia intenció de matar la víctima

L'acusació particular argumenta que li va clavar una "pallissa"

El fiscal manté que l'acusat de robar a casa d'una anciana de Sant Jordi Desvalls (Gironès) el 25 de novembre del 2019 no tenia intenció de matar la víctima de 91 anys quan li va clavar diversos cops a la cara. L'acusació pública ha mantingut la petició de 9 anys de presó per un delicte de robatori amb violència i un delicte d'homicidi per imprudència greu.

En canvi, l'acusació particular, en nom de la família de la víctima, argumenta que va clavar una "pallissa" a una dona "fràgil i vulnerable" i que sabia que, amb els cops, la podia matar. Demana 18 anys i 10 mesos de presó per homicidi. La defensa admet el robatori però nega que l'acusat fos qui agredís la víctima. Aquesta tarda el jurat popular es retira a deliberar.

Tant el fiscal Enrique Barata com l'advocat de la defensa David Carrasco han mantingut, en essència, les seves tesis inicials. L'acusació particular, en canvi, ha modificat l'escrit d'acusació. El lletrat Jordi Colomer ha explicat al jurat popular encarregat d'emetre el veredicte que, un cop escoltades les declaracions dels testimonis, dels perits i dels Mossos d'Esquadra, han decidit retirar l'acusació per assassinat. Un delicte pel qual demanaven inicialment presó permanent revisable.

Això no vol dir, però, que la família de la víctima no continuï creient que l'acusat va propinar una "pallissa" a l'anciana de 91 anys, provocant-li un traumatisme cranioencefàlic que li va causar la mort gairebé un mes després dels fets com a conseqüència de les ferides. L'advocat ha subratllat que el processat, ja fos sol o acompanyat d'un altre assaltant que no s'ha pogut identificar, va actuar amb una violència "desmesurada" i, sobretot, "innecessària": "Per què la van colpejar tants cops? Quina necessitat hi havia per aconseguir robar a una senyora de 91 anys, pobreta, donar-li ni tan sols un sol cop?".

L'acusació particular l'acusa ara d'un delicte d'homicidi a persona especialment vulnerable i sol·licita 18 anys i 10 mesos de presó. El lletrat ha desgranat davant del jurat popular el que considera que són "proves evidentíssimes": la declaració de l'atestat dels Mossos d'Esquadra que va apuntar que l'atac havia estat violent, les pericials dels forenses que estableixen que la víctima va rebre múltiples cops i que vinculen la defunció amb l'agressió i, també, les declaracions que l'anciana va poder fer abans de morir explicant que havien entrat a robar a casa seva i l'havien colpejat fins a fer-la caure a terra.

El fiscal Enrique Barata ha mantingut la petició de 9 anys de presó pel robatori i per un homicidi per imprudència greu. Al seu informe, ha concretat que l'acusat podia haver previst que la víctima podria morir com a resultat de l'agressió però que era una suposició "molt llunyana": "La intenció no va ser causar la mort, és una imprudència, falta de cura però no era probable".

En aquest sentit, l'acusació pública assenyala que els metges que van atendre la víctima al Trueta van descriure el traumatisme cranioencefàlic com a "lleu" i afegeix que precisament l'edat de la víctima va ser el que va provocar el desenllaç fatal, perquè era "fràgil" i tenia patologies prèvies derivades de l'edat avançada.

Barata ha demanat al jurat popular que analitzi les proves i sosté que, des d'un punt de vista jurídic, no es pot entendre que hi hagi un homicidi per dol eventual: "Tots tenim mares o àvies d'edat avançada, i pensar en algú que les colpegi a la cara al seu domicili estant soles, ens porta a desitjar una bona condemna. Però és fets s'han aplicar amb criteri objectiu".

Tant el fiscal com l'advocat de la família de la víctima sostenen que, en el moment dels fets, l'acusat sabia perfectament el que es feia i no tenia les capacitats afectades ni pel consum de drogues ni per cap trastorn mental, com sosté la defensa.

"El meu client no és un assassí ni un temerari, en tot cas és un lladre", ha afirmat l'advocat de la defensa, David Carrasco, que també ha mantingut que l'acusat va robar a casa de la víctima però que no va ser l'autor de l'agressió, que el processat mateix atribueix a un "xaval del barri" amb qui va decidir anar a aconseguir diners per a drogues i que no ha pogut identificar.

Carrasco, que remarca que la mort de l'anciana "no pot ser atribuïble" a l'acusat i que era "absolutament imprevisible" que pogués morir pels cops, també apunta que el processat té un llarg historial d'addicció a les drogues que es remunta a quan tenia 12 anys i un trastorn mental diagnosticat. Per aquest motiu, demana al jurat que li apreciïn eximents incompletes. Sol·licita 1 any i 10 mesos de presó pel robatori.

A la tarda, han entregat l'objecte del veredicte al jurat popular que es retira a deliberar. El judici va començar dijous passat a l'Audiència de Girona.