Assenyalen que l'autor del crim a Sant Jordi Desvalls va actuar amb una violència desmesurada

Els familiars de la víctima de 91 anys vinculen la mort amb l'atac

Aquest dilluns s'ha reprès el judici, que es fa amb jurat popular a l'Audiència de Girona, a l'acusat per l'assalt violent i la mort d'una anciana de Sant Jordi Desvalls. L'instructor de l'atestat dels Mossos d'Esquadra ha afirmat que van concloure que l'autor o autors del robatori van actuar amb una violència exagerada i desmesurada quan van colpejar la víctima: "Veient com van anar els fets i veient les lesions que presentava la víctima, una senyora de 91 anys molt fràgil, l'agressor hauria pogut vèncer la seva resistència amb una empenta o d'alguna altra manera, i hagués estat suficient. Els traumatismes i les ferides que tenia es corresponien amb diversos cops que, sota el nostre criteri, no feien falta".

L'assalt violent va tenir lloc el 25 de novembre del 2019 i la víctima va morir el 22 de desembre. Els familiars de la dona, personats com a acusació particular, vinculen la defunció amb l'atac que va patir durant el robatori. Han declarat al judici el cunyat de la dona (que va ser qui va anar fins a la casa després que l'anciana activés el medalló de teleassistència) i el seu fill. Tots dos han explicat que, malgrat l'avançada edat, la dona era autònoma i vivia sola: "Des del dia de l'agressió, es va anar debilitant i debilitant, i cada dia estava una mica pitjor".

Els familiars han explicat que tenia ferides visibles a la cara i al coll: "Tenia el 90% morat". La dona va ser capaç d'activar la teleassistència i aquest dilluns també han reproduït a la sala de vistes la conversa amb l'operadora que la va atendre, que va durar 38 minuts fins que els familiars van poder arribar a la casa. Se sent a la dona bastant desorientada demanant ajuda i explicant que l'han atacat, que "eren molt dolents" i que estava a terra i no es podia aixecar.

El fill de la dona ha explicat que quan l'anciana va morir, els professionals sanitaris van apuntar que havia estat per una sèpsia. No hi van estar d'acord i per això van demanar que se li fes una autòpsia perquè consideraven que havia estat com a resultat de l'agressió. També ha exposat que els metges li feien seguiment per un vessament cerebral provocat per l'atac que van optar per no operar per l'edat avançada de la dona.

El judici continuarà dimarts amb les pericials mèdiques i la declaració de l'acusat. El fiscal Enrique Barata sosté que l'acusat no tenia intenció de matar la víctima quan la van colpejar a la cara: "No consta que utilitzessin cap arma o instrument perillós, ni que tinguessin intenció de causar la mort ni que consideressin que aquesta conducta agressiva fos objectivament adequada per provocar-li la mort". Sol·licita 5 anys de presó pel robatori i 4 per un homicidi per imprudència greu.

L'acusació particular, encapçalada pel lletrat Jordi Colomer, subratlla a l'escrit de conclusions provisionals que el processat, sol o acompanyat, va colpejar la víctima "amb una violència desmesurada": "Especialment a la cara, sense que pogués reaccionar ni oferir la més mínima defensa". Després, continua, els lladres van arrossegar l'anciana fins a l'habitació, van regirar la casa i li van robar la bossa de mà, 800 euros en efectiu i joies valorades en 645 euros.

L'acusa d'un delicte d'assassinat a persona especialment vulnerable, per al qual sol·licita presó permanent revisable. També reclama que se'l condemni a 5 anys de presó per un delicte de robatori amb violència a casa habitada.

L'advocat de la defensa, David Carrasco, admet que el processat va entrar a robar a casa de l'anciana però nega que fos ell qui agredís l'anciana. A més, diu que "no hi ha una relació de causalitat" entre les lesions que va patir la víctima i la seva mort. A més, l'advocat també sosté que el processat pateix "anomalies psicològiques i psiquiàtriques" i que era drogoaddicte en el moment dels fets. Per això, reclama que se li estimin dues eximents incomplertes i que se'l condemni a 1 any i 10 mesos de presó pel robatori.