Enxampen a Platja d'Aro un traficant que venia 'cocaïna rosa', una nova variant molt perillosa

La duia amagada a la bateria d'una bicicleta elèctrica

La Policia Nacional ha detingut a Platja d'Aro (Baix Empordà) un home a qui va enxampar in fraganti mentre intentava vendre una nova variant de la cocaïna, coneguda com a 'cocaïna rosa'. Els agents el van sorprendre en ple carrer i durant el registre li van trobar nou dosis més en petites bosses d'un gram i que portava amagades a la bateria de la bicicleta elèctrica amb la que es desplaçava.

L'operació, en coordinació amb la Policia Local de Platja d'Aro, va iniciar-se a finals del mes de setembre, arran de la denúncia d'alguns ciutadans alertant que s'estava introduint aquest nou tipus de cocaïna a la localitat baix-empordanesa.

Es tracta d'una substància molt més potent i cara que la cocaïna habitual i que genera situacions de gran eufòria, gràcies a la barreja de diferents elements químics que porta. A més de la droga, el sospitós portava a sobre diners en efectiu i dos telèfons mòbils, a més dels seus efectes personals. L'home va quedar arrestat per un delicte contra la salut pública.

Cocaïna rosa o 'tulsi'

La fórmula del 'tusi' està basada en la composició de la droga LSD, a més de sumar una proporció d'MDMA. Una combinació de les dues substàncies psicotròpiques que causa efectes al·lucinògens, d'una banda, i sensació d'eufòria per un altre. Com en la major part d'aquest tipus de drogues, s'incrementa la sensació falsa de control i perfeccionament de les capacitats, que no és més que un estat de nerviosisme i excitació molt elevat, característic especialment del 'tusi' per la seva intensitat.

Es tracta d'un droga sintètica, i encara que el 'tusi' també es coneix popularment com cocaïna rosa, poc té aquest a veure amb la cocaïna 'blanca'. Tan sols en la seva forma de pols. A més, el 'tusi' és potencialment més perillós pel nivell d'addicció que genera, comparat amb el de les metamfetamines. D'altra banda, els seus efectes té una durada d'entre quatre i vuit hores, i a mig termini pot generar episodis de pànic, atacs d'ansietat, depressió, alteracions emocionals i despersonalització.

El seu nom químic és 2CB (4-brom-2,5-dimetoxifeniletilamina). El 'tusi' també es caracteritza per la seva exclusivitat, i és que el preu del gram d'aquesta classe de droga se situa en uns 100 euros. Per aquest motiu, des de la seva distribució se li atribueix ser propietària de la 'classe alta'. El seu creador va ser el químic Alexander Shulgin el 1974. Des de llavors, pel seu color i les formes en les que sol distribuir-(des en forma de pastilla fins a simular ossets de llaminadura) és una de les drogues més singulars.