Alcaldes gironins de tots els partits lamenten que el Govern ha fet curt amb les ajudes als ajuntaments

El Govern ha aprovat una partida de 1,5 MEUR per a 150 municipis afectats

Les partides aprovades aquest dimarts pel Govern per tal que els ajuntaments recuperin la inversió que van fer durant els dies de la nevada s'ha rebut amb un entusiasme més que contingut. Alcaldes de tots els colors polítics han coincidit que no arriben a cobrir despeses per culpa del topall del 10% dels ingressos procedents del Fons de Cooperació Local que el Govern ha marcat. A la Jonquera afirmen que amb aquests diners 'no en tenen ni per pagar els entrepans' dels ciutadans que van acollir al pavelló i a d'altres municipis com Caldes de Malavella o Palafrugell ja avancen que necessitaran més diners per cobrir despeses.

Les partides destinades a neteja de boscos, ajudes als propietaris forestals i a contractació de persones aturades per netejar zones forestals, en canvi, sí han estat ben rebudes pels alcaldes de les comarques gironines.

Crítiques des de totes les comarques

L'alcalde de Lloret de Mar (Selva), Xavier Crespo (CiU), considera que les línies d'ajut aprovades pel Govern 'són escasses' i que els municipis de les comarques gironines no tindran prou amb el 1,5 MEUR destinats als ajuntaments. Crespo –que va liderar un manifest dels alcaldes on reconeixien que s'havien trobat sols davant el temporal- ha assegurat que només les estimacions fetes per alguns municipis de la Selva ja s'enduen la meitat de la partida aprovada pel Govern.

L'alcalde ha afegit que l'esforç extraordinari que han hagut de fer els ajuntaments a causa de la situació d'emergència provocada pel temporal 'els pesa molt' i ha reclamat al Govern que s'impliqui econòmicament amb els recurs que siguin necessaris per sufragar-les. 'Si aquestes ajudes es queden curtes, els alcaldes no podrem assumir cap més despesa', ha afirmat. No obstant això, l'alcalde sí ha valorat positivament el pressupost destinat als plans d'ocupació per la formació de treballadors que netegin els boscos.

Per l'alcalde de Palafrugell (Baix Empordà), Sergi Sabrià (ERC), les ajudes són positives ja que són 'senzilles de justificar i van directes als ajuntaments'. Ara bé, Sabrià ha dit que el seu municipi no en farà prou amb el què, a priori, pot rebre com a màxim. 'Tenint en compte les condicions del decret ens pertoquen 35.000 euros i nosaltres ens hem gastat molt més', ha lamentat l'alcalde que lamenta que els ajuts no són suficients per als municipis més grans i que han tingut més problemes.

'Som un municipi amb 23.000 habitants però on hi caben 60.000 persones que té molts quilòmetres de carrer i és molt més car netejar-lo, per tant aquests diners no ens cobreix ni molt menys les despeses', ha justificat Sabrià. Per això, l'alcalde de Palafrugell ha demanat a la Diputació o a la Generalitat que facin 'un esforç més' per acabar de sufragar les despeses derivades del temporal.

En aquesta línia també s'ha pronunciat l'alcalde de Colomers (Baix Empordà), Josep Manel Lòpez (ICV), que ha dit que 'pot ser no es recupera tot' amb els diners que ha aprovat el Govern i, per tant, reclama que l'Estat també complementi aquestes aportacions per tal que els ajuntaments recuperin tota la inversió sobrevinguda. 'En tot cas és positiva si ens ajuda però hauria d'estar complementada per l'Estat per la magnitud de la tragèdia', ha afirmat.

'No en tenim ni per pagar els entrepans'

Alguns alcaldes, com el de la Jonquera (Alt Empordà), encara són més crítics. 'Amb els diners que ens donen no cobrim ni els entrepans que vam donar a la gent que vam acollir al pavelló', ha afirmat l'alcalde, Jordi Cabezas (CiU) que diu que els ajuts aprovats 'són pocs i ratllen el ridícul'. Cabezas lamenta que el seu ajuntament ha gastat molts diners per tractar-se d'un municipi fronterer que va haver d'assumir el trànsit de camions i cotxes aturats pel tancament de l'autopista i la N-II.

L'alcalde de Caldes de Malavella (Selva), Joan Colomer (Plataforma Independent per Caldes), ha afirmat que el seu ajuntament s'ha gastat més de 50.000 euros per donar resposta a les necessitats derivades de la nevada. 'Ens hem gastat molts diners en mantenir tota la xarxa de distribució aigües ja que tenim molts pous i necessitàvem bombar aigua', ha explicat. A més, han hagut de llogar generadors per fer anar les dependències municipals, el pavelló per acollir la gent, la comissaria de policia o la ràdio, per exemple.

Els ajuntaments, escanyats

L'alcalde de Caldes de Malavella ha recalcat que els pressupostos municipals 'ja són prou justos' i que l'administració local és la que 'més mal finançada està com per fer-se càrrec d'aquestes coses'. 'Caldes ha estat un dels municipis més afectats, no crec que tothom hagi estat afectat per igual', lamenta Colomer que calcula que si els 1.500.000 euros es reparteixen entre els 150 municipis afectats toquen a 10.000 euros de mitjana 'i això no és suficient.

L'alcalde de Quart (Gironès), Quim Cufí (ERC), creu que els ajuts als ajuntaments són 'pocs'. 'Si l'ajut per despeses ha de ser el 10% del Fons Local de Cooperació no en tenim ni per començar', ha afirmat l'alcalde. Cufí ha destacat positivament però els ajuts destinats als propietaris forestals perquè, segons afirma, molta gent que tradicionalment tenia 'abandonada' la seva propietat aquesta any està a 'l'expectativa' d'aquestes ajudes per netejar-la.

Per la seva banda, l'alcalde de Maçanet de la Selva (Selva), Alfons Soms (PSC-PM), valora 'molt positivament' la rapidesa amb què el Govern ha aprovat la partida d'ajuts però s'ha mostrat escèptic en la forma en què es repartiran. Sense tenir encara la xifra exacte que li correspondrà al seu municipi de més de 5.700 habitants, ha criticat que un ajuntament pugui rebre com a màxim un 10% del que rep del Fons de Cooperació Local del Departament de Governació, segons especifica el decret que s'ha aprovat aquest dimarts.

'El millor és tenir una valoració exacte de cada municipi i repartir els ajuts de forma proporcional a la seva despesa', ha assenyalat. I ha alertat que 'si es fa en funció del nombre d'habitants o el que percentualment hi ha assignat al fons local, poden haver-hi municipis que rebin més del compte i que d'altres es vegin perjudicats per la seva magnitud'.

En el cas d'aquest municipi, la suma de despeses del temporal que inicialment s'havia quantificat en uns 30.000 euros, ara ja ascendeix a més de 50.000 euros, amb les despeses de la neteja de vies, retirada d'arbres o el lloguer de maquinària, entre d'altres conceptes.

Més d'un centenar d'alcaldes gironins, amb el suport també de la Diputació de Girona, van aprovar la setmana passada un manifest on denunciaven que s'havien sentit sols i que hi havia hagut descoordinació perquè no s'havia informat quan es restabliria el subministrament elèctric.

Ajudes per a 150 ajuntaments


El decret aprovat aquest dimarts pel Govern estableix uns ajuts d'1,5 MEUR per rescabalar als ajuntaments les despeses extraordinàries que van tenir arran de les nevades. Es tracta d'una partida del Departament de Governació i Administracions Públiques que podran beneficiar a uns 150 ajuntaments, segons ha explicat l'executiu, entre els quals hi ha la ciutat de Girona. Els municipis beneficats seran aquells que van estar sense subministrament elèctric més de 24 hores, amb perjudicis per a un mínim del 25% de la població. Es cobriran despeses com la compra de subministraments bàsics –com aliments-, despeses extra de personal o lloguer de maquinària per a la neteja de carrers.

En el decret s'hi inclou un annex amb un llistat dels municipis que podran rebre ajuts i una estimació del que se'ls ha de tornar. El Govern, però, ha remarcat que els municipis tindran la possibilitat de justificar despeses extraordinàries que es consideri que se'ls ha de tornar. En tot cas, el decret preveu que un ajuntament podrà rebre, com a màxim, un 10% del que rep del Fons de Cooperació Local del Departament de Governació.