L'Audiència es queda sense llum i suspèn el judici a un catedràtic de la UdG acusat de malversació

Asseguren que va facturar més de 450.000 euros a la universitat per "serveis inexistents"

Prop de dos quarts d'onze del matí, i just quan havia acabat una vista per un recurs apel·lació a la secció tercera de l'Audiència de Girona, el Palau de Justícia ha quedat completament a les fosques. Endesa no té constància de cap avaria elèctrica a la zona. Això apunta que el problema de subministrament ha afectat només l'edifici.

Tot i que poca estona després s'ha activat el subministrament elèctric alternatiu del Palau de Justícia, no ha servit per recuperar totalment la llum. De fet, els tècnics han hagut d'intervenir perquè una dona havia quedat atrapada a un ascensor. I a la sala de vistes, la zona de l'estrada continuava a les fosques.

Això ha obligat el tribunal a suspendre el judici previst per a aquest dimecres i que asseia al banc dels acusats un catedràtic de la UdG. La fiscalia l'acusa d'un delicte de negociacions i activitats prohibides, un delicte continuat de malversació de diners públics, un delicte continuat de falsedat en document mercantil i un delicte de prevaricació.

Catedràtic acusat

Segons l'escrit de conclusions provisionals de la fiscalia, l'acusat, titular de la UdG des del 1994 i catedràtic del Departament d'Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Automàtica de la universitat des del 2010, també era director i investigador principal de grups de recerca i investigació.

A partir del 2000, exposa l'acusació pública, va "infringir manifestament el règim d'incompatibilitats" aplicable com a funcionari públic i va crear diverses empreses de les que era apoderat, administrador o titular de més del 10% del capital social. la UdG, precisa la fiscal, no tenia participació en aquestes empreses.

A través d'aquestes mercantils, i també sense tenir en compte el règim d'incompatibilitats, hauria contractat "irregularment" personal de la UdG i, entre el 2008 i el 2015, hauria emès almenys 20 factures per cobrar a la universitat "convenis i prestacions de serveis inexistents". La fiscalia xifra en 450.463,33 euros l'import defraudat amb aquestes operacions.

També apunta que tres de les factures superaven els 18.000 euros per la qual cosa s'hauria d'haver convocat un concurs públic: "L'acusat va eludir conscientment el procés de licitació, ometent de manera arbitrària la resolució preceptiva".

La fiscal sosté que hi va haver més irregularitats. En concret, acusa el catedràtic d'haver comercialitzat tecnologies desenvolupades per la UdG "sense conveni, ni autorització per fer-ho".

Per això, demana que el condemnin a 10 anys de presó i que l'inhabilitin durant almenys 11 anys per exercir com a titular i catedràtic universitari. En concepte de responsabilitat civil, l'acusació pública vol que indemnitzi la UdG amb 450.463,33 euros.

No es va enriquir

La defensa del catedràtic nega les irregularitats i demana que l'absolguin. A l'escrit, argumenta que va crear les empreses entre els anys 2000 i 2014 guiat per un "afany emprenedor" i amb l'objectiu de "fomentar la transferència tecnològica" per "afavorir la universitat": "La creació i titularitat d'accions de les empreses era un fet sempre conegut i acceptat, fins i tot promogut, pels òrgans rectors de la Universitat de Girona".

Segons la defensa, el processat estava "convençut" que aquestes empreses s'acabarien convertint en "spin-off" i no sabia que podia estar infringit el règim d'incompatibilitats. I, de fet, argumenta que la investigació de la mateixa UdG va desaconsellar obrir-li un expedient disciplinari perquè la universitat "no només havia tolerat la infracció, sinó que l'havia acceptat tàcitament".

La defensa nega que el processat s'enriquís a través de les empreses: "Les factures emeses es corresponen amb feines realment realitzats i en cap cas van ser confeccionades per serveis inexistents".

Arran de la suspensió, l'Audiència ha assenyalat el judici per a finals de maig de l'any vinent.