Marta Felip pren possessió com a alcaldessa de Figueres

El fins ara alcalde i actual conseller Santi Vila assegura que deixa la ciutat en "bones mans"

Després de ser investida alcaldessa amb els vots del seu partit que governa en majoria absoluta (12) i l'abstenció del PSC, ERC i ICV -el PP i la CUP hi han votat en contra-, Felip ha iniciat el seu discurs tot dient que és conscient que no ha estat elegida pels vots dels ciutadans sinó que ha estat la confiança del fins ara alcalde i de tots els membres de l'equip. Amb el seu suport, ha dit, assumeix aquest repte de governar la ciutat, comprometent-se a dedicar-hi tots els esforços i temps necessaris.

El seu treball consistirà en donar continuïtat al projecte que ha deixat inacabat Santi Vila que és "sòlid, ambiciós i realista", ha assenyalat. Ara bé, també ha dit que després del final de bonança econòmica del primer mandat de CiU amb Vila al capdavant a partir de l'any 2007 i amb una "crisi que colpeja brutalment les famílies", és necessari "fer virar" el projecte cap a l'atenció de les persones i ser més prudents i rigorosos que mai a l'hora de prioritzar els recursos" públics. La formació i creació d'ocupació, la convivència, la seguretat, la cohesió social i el suport a les famílies són alguns dels àmbits on concentraran els seus esforços de govern.

El regidor número 22 de la ciutat

Visiblement emocionada, la fins ara número 2 de CiU ha dedicat unes paraules d'agraïment a la feina feta per Santi Vila, a qui ha elogiat per la seva capacitat de lideratge, compromís i "il·lusió". "T'agafem el testimoni, el seguirem, et demanarem consell i no seràs l'alcalde a l'ombra com m'han preguntat alguns, sinó el regidor número 13 de CiU o el 22 de la ciutat (hi ha representats un total de 21 regidors al consistori), ha afegit.

El fet de que marxi per poder assumir el càrrec de conseller de la Generalitat, ha dit Felip, és un "gran honor" per la ciutat i un fet històric, de la mateixa manera que també ho és el fet de convertir-se en la primera dona que governi aquesta ciutat. Sobre aquesta qüestió, la nova alcaldessa de quaranta anys s'hi ha referit com a "anècdota històrica" que ha atribuït al fet de ser d'una generació que va créixer en una "democràcia incipient" on s'ha desenvolupat un estat del benestar amb totes les oportunitats per a tothom.
 

 
Un perfil "de luxe" per la ciutat

Per la seva banda, Vila ha destacat que deixa la ciutat "en molt bones mans" perquè la seva successora, que és politòloga, té un "perfil de luxe", és altament qualificada i compta amb una gran experiència en el món de l'administració local. A banda d'això, també ha destacat la seva qualitat com a persona i la seva "honestedat".

Abans de renunciar com a alcalde i regidor, Vila ha volgut agrair la feina a tots els treballadors, companys i membres de l'oposició i ha recordat que queda molt per fer. També ha demanat disculpes als ciutadans per no completar el mandat per al qual va ser elegit per poder atendre la petició feta pel president de la Generalitat, Artur Mas. Des del seu nou càrrec de conseller, ha dit Vila, continuarà "preocupant-se" pels problemes de la ciutat, a qui ha agraït haver passat "els millors anys" de la seva vida política durant més de catorze anys.

Les crítiques i elogis de l'oposició

La sessió extraordinària s'ha viscut amb molta cordialitat i bons desitjos, però tampoc hi han faltat algunes crítiques, com la del regidor de la CUP, Joan Font, que ha acusat Vila de deixar la ciutat en un "panorama desolador" i amb les "arques buides". Per la seva banda, Xavier Monfort (ICV) li ha adreçat unes "paraules breus i petites com la relació que hem tingut", li ha dit, si bé li ha desitjat també sort en la seva tasca de conseller. Finalment, Mireia Mata (ERC) ha assenyalat que tots aquells projectes que "no ha pogut arreglar com a alcalde -N-II, el projecte de parcs eòlics, l'estació del tren convencional-, ara ho podràs arreglar com a conseller de Territori i Sostenibilitat, si pots, o potser com a futur "ministre de l'Estat de Catalunya".

La presa de possessió ha comptat amb una gran afluència de públic -s'ha hagut d'habilitar també la sala d'entrada al saló de plens amb una pantalla-, entre els quals hi havia una àmplia presència d'alcaldes de la demarcació, polítics i ciutadans.