El Govern destina 21,5 MEUR a netejar boscos i a sufragar les despeses dels ajuntaments

Una partida d'1,5 MEUR servirà per sufragar les despeses dels ajuntaments que van estar més de 24 hores sense llum

El decret –que es preveu que es publiqui en els pròxims dies- fixa que es netejaran, repararan i es condicionaran franges, camins, accessos a punts d'aigua, lleres i torrents en els perímetres de protecció prioritària. Es tracta d'unes actuacions que portarà a terme el Departament de Medi Ambient i Habitatge amb una dotació de 6 MEUR. L'objectiu, segons ha explicat el conseller Francesc Baltasar, és que aquestes actuacions estiguin enllestides el 15 de juny, que és la data en què comença l'alt risc d'incendis forestals.

Baltasar ha assegurat que abans d'aquesta data el Govern 'haurà intervingut entre 10.000 i 15.000 hectàrees en els períodes d'intervenció prioritària'. El conseller, que ha dit que les actuacions ja han començat de la mà de deu brigades. Baltasar ha dit que aquesta mateixa setmana es contractaran unes 90 empreses especialitzades en el sector per intervenir sobre aquests perímetres.

D'altra banda, el decret també estableix unes subvencions extraordinàries dirigides als titulars dels terrenys forestals per poder netejar els boscos afectats. La partida és de 8 MEUR per a l'arranjament de vials, tallada de vegetació i tractament de restes vegetals generades. Baltasar ha anunciat una reunió de la Taula de la Fusta de Catalunya per aquest divendres per tractar sobre aquestes línies d'actuació.

Es contractaran 1.200 persones per netejar boscos


El Govern també ha creat unes subvencions als ens locals per a la realització de plans d'ocupació per a la neteja de boscos i zones arbrades, així com la recuperació de camins i lleres. Es tracta d'una línia de 6 MEUR per contractar 1.200 persones, que hauran de portar un mínim de sis mesos en situació d'atur i que no hagin participat en cap altre pla d'ocupació en el darrer mig any. Els contractes tindran un màxim de tres mesos. Els ajuntaments que vulguin optar a aquests ajuts hauran de presentar un pla d'ocupació local en un termini de deu dies.

Sufragar despeses extraordinàries a 150 ajuntaments


Però a banda de la neteja de boscos, el decret també estableix uns ajuts d'1,5 MEUR per rescabalar als ajuntaments les despeses extraordinàries que van tenir arran de les nevades. Es tracta d'una partida del Departament de Governació i Administracions Públiques que podran beneficiar a uns 150 ajuntaments, segons ha explicat l'executiu, entre els quals hi ha la ciutat de Girona. Els municipis beneficats seran aquells que van estar sense subministrament elèctric més de 24 hores, amb perjudicis per a un mínim del 25% de la població.

Es cobriran despeses com la compra de subministraments bàsics –com aliments-, despeses extra de personal o lloguer de maquinària per a la neteja de carrers.

En el decret s'hi inclou un annex amb un llistat dels municipis que podran rebre ajuts i una estimació del que se'ls ha de tornar. El Govern, però, ha remarcat que els municipis tindran la possibilitat de justificar despeses extraordinàries que es consideri que se'ls ha de tornar. En tot cas, el decret preveu que un ajuntament podrà rebre, com a màxim, un 10% del que rep del Fons de Cooperació Local del Departament de Governació.

La Generalitat ha remarcat que aquests ajuts i els que va aprovar divendres el govern espanyol en el marc d'un reial decret són 'complementaris'. 'No són excloents, un ajuntament pot demanar per una banda al fons estatal i per una altra als plans d'ocupació' de la Generalitat, ha dit Baltasar.

Pel que fa a les companyies elèctriques, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha informat dins de la reunió del Consell de Govern de la situació de subministrament elèctric. 'S'ha normalitzat', ha explicat Serna, que ha afegit que 'en principi per Setmana Santa no hi ha d'haver cap problema'. La consellera ha explicat que els expedients informatius oberts continuen el seu curs.