Comencen a circular vehicles pels trams oberts de l'Eix Transversal desdoblat

Els operaris retiren la senyalització de les obres i alguns cons abans de la inauguració oficial de la nova autovia

Malgrat que l'obertura completa de l'Eix Transversal desdoblat es farà efectiva aquest divendres, els vehicles que circulen aquest dijous per la carretera ja s'han trobat alguns trams sense cons i, per tant, han pogut circular en doble o triple carril per sentit. Els trams de tres carrils per sentit se situen a les zones de més volum de trànsit, com al pas per Manresa o a la intersecció amb la C-17. En els trams de més pendent, com el coll de Ravell, s'habilitaran tres carrils de pujada i dos de baixada.

El projecte ha aprofitat la calçada de l'antiga C-25 i ha desdoblat la via per construir una autovia de dos carrils, que s'estendrà per 153 quilòmetres entre la plana de Lleida, la Catalunya Central i Girona. En total, s'han desdoblat 143 km i s'han construït 2 km nous d'aquesta via entre Cervera i Caldes de Malavella, que funcionarà amb un mínim de dos carrils per sentit.

El desdoblament de l'Eix Transversal ha comptat amb un pressupost de 733,8 milions d'euros i s'han executat a través d'una concessió pública a Cedinsa, que també gestionarà i farà el manteniment de la infraestructura fins l'any 2040. La Generalitat retornarà aquestes inversions a la concessionària a través del mètode del peatge a l'ombra, amb una xifra que s'estima en menys de 70 milions d'euros a l'any de mitjana i que es calcula segons el número de vehicles que utilitzen la infraestructura.

A més, aquesta via també serà la primera que aplicarà el sistema de l'eurovinyeta durant el 2013 per al camions de mercaderies provinents d'Europa i que circulin per la C-25 de punta a punta.