El 43% dels immigrants gironins atesos per CCOO el 2009 treballaven a l'economia submergida

Han atès 228 treballadors sense contracte o que no tenen autorització per treballar

No poden aconseguir un contracte laboral i això fa més difícil que puguin treballar de forma regular i també que puguin regularitzar la situació al país. El 2008 CCOO va atendre al CITE de les comarques gironines 301 persones amb treball irregular i, tot i que en el darrer any la xifra ha baixat i n'han estat 228, el percentatge global de persones amb feina irregular és més alta. Durant el 2009, quatre de cada deu treballadors treballen en l'economia submergida.

Per aquest motiu, el sindicat demana que el Govern destini més esforços a la Inspecció de Treball per combatre l'explotació, la competitivitat deslleial i el frau. El sindicat creu que aquest increment de persones que treballen en l'economia submergida és culpa de la crisi econòmica que ha dificultat la possibilitat de trobar feina. Bartomeu Compte ha afirmat que molts caps de família perden la feina i llavors envien la família de retorn al país d'origen però ells es queden al país treballant 'en el que poden'.

Durant el 2009 han atès un total de 972 persones al CITE i la majoria de consultes que fan són per renovar l'autorització de treball, consultes sobre arrelament social, autoritzacions de residència i reagrupament familiar. La majoria dels usuaris són colombians seguits pels hondurenys, marroquins i gambians. Precisament Compte ha afirmat que és 'preocupant' que els gambians, que és un dels col·lectius que fa més temps que és al país, també vegin com perden la feina i han de treballar de forma irregular.

Del total d'usuaris atesos el 34% no tenen autorització de treball. El col·lectiu amb menys autoritzacions laborals és el dels hondurenys, amb 65 usuaris, seguits pels gambiants, amb 43. Una altra situació que preocupa al sindicat és que cada vegada hi ha més homes que no tenen feina o treballen de forma il·legal.

A més, també han exposat que cal dedicar esforços i invertir en les poblacions amb més índex d'immigració perquè s'està creant 'malestar' entre la població, sobretot l'immigrada. El secretari d'immigració de CCOO a Catalunya, Ghassan Saliba, ha afirmat que cal destinar esforços per assegurar la convivència i que els joves immigrats es puguin expressar 'de forma democràtica' defugint de manifestacions als carrers o actes violents.