L'entitat gironina A contracor reclama ajuda del Govern per eliminar tabús sobre el dol perinatal

Cada vegada hi ha més mares que demanen acompanyament abans del part

El dia 15 d'octubre és el Dia Mundial de la Mort Gestacional i Perinatal, una situació que van viure unes 100.000 dones en tot l'estat espanyol al llarg del 2019. Segons l'associació A contracor, que s'encarrega de l'acompanyament a les mares que han hagut d'interrompre l'embaràs, considera que aquest dia mundial és una bona ocasió per retrobar-se entre totes les famílies que han viscut aquesta situació i també per explicar-la a la societat.

Una portaveu de l'entitat, Maria Sàbat, ha recordat però que "el dolor no es pateix només durant un dia, sinó que existeix tot l'any". Per això ha recordat que cal seguir treballant per "destruir tabús" que encara hi ha sobre el dol perinatal i la mort gestacional. Es tracta del dol que pateixen les mares i les famílies pel fet d'haver d'interrompre l'embaràs. Aquestes dones pateixen "un dolor molt gran" ja que la pèrdua d'un fill suposa un "xoc mental molt gran".

A aquest dol se li afegeix, en moltes ocasions, un mal acompanyament dels amics i dels familiars per la falta de coneixement. La també psicòloga experta el dol perinatal, Maria Sàbat, afirma que algunes de les frases habituals que es diuen són "millor que passi ara, que més endavant" o "ja en tindreu un altre". Frases que intenten "menystenir i minimitzar el dolor" que pateix la família.

Malgrat tot, Sàbat afirma que s'ha de fet just al contrari, visibilitzar allò que remou i que fa mal. "Tu has perdut una criatura i t'és igual si en vindrà una altra o no, perquè et fa mal haver perdut aquell fill", afegeix la portaveu de l'associació A contracor.

Per això des de l'associació recomanen rebre acompanyament abans de viure el part i també després. En els dies previs, els terapeutes poden fer una "tasca preventiva" que serveix per preparar mentalment el fet de parir un fill mort. Afortunadament cada vegada són més les dones que demanen ajuda abans de viure el procés i, per tant, les dones reben aquestes sessions prèvies a la mort gestacional.

Gorres i mantes pels nadons

Una de les accions que fa l'associació A contracor per aconseguir superar millor el dol és repartir bosses Jizo en els hospitals. Es tracta d'una bossa on hi ha una gorra i una petita manta per a nadons que els hospitals poden donar a les mares que han de patir una mort gestacional i així poder vestir el nadó quan la mare el vegi per primera i última vegada després del part. Maria Sàbat creu que aquesta acció ajuda a les mares a fer "tangible" el nadó abans d'acomiadar-lo per sempre.

A banda, l'entitat ofereix grups de suport amb mares que han viscut aquesta situació i xerrades liderades per dues psicòlogues especialistes en la matèria i que també han perdut un fill en l'etapa gestacional.

Falta d'implicació de les administracions

Aquestes bosses, gorres i mantes les teixeixen a mà les dones voluntàries de l'associació. De fet, Maria Sàbat afirma que totes les accions que fan són amb "les hores, els diners i l'esforç" de les voluntàries. Per això, la portaveu de l'associació A contracor lamenta que no rebin cap suport de les administracions. Malgrat considera que el voluntariat i les associacions han de seguir liderant els projectes, si que retreu que no hi hagi cap suport econòmic ni logístic per part de l'esfera pública.

Per altra banda, la psicòloga també creu que el Govern hauria d'homogeneïtzar els protocols que s'aproven en els hospitals en els casos d'atenció a les mares que pateixen una interrupció de l'embaràs. Maria Sàbat afirma que el personal sanitari que està a primera línia ha de tenir "una sensibilitat especial" per no crear més dolor del necessari a les famílies que viuen aquesta situació.

Si bé ja hi ha hospitals que han creat els seus protocols i han format els treballadors sanitaris, hi ha centres que no. Per això creu que les administracions s'han de "posar les piles". Per contra, cada vegada són més els municipis que aproven crear llocs memorials en els cementiris per a la mort gestacional. Es tracta d'un lloc de "recolliment familiar" on les mares poden anar a "plorar" els nadons que han perdut.

Més sensibilització en els últims anys

Malgrat tot, Maria Sàbat creu que s'ha avançat molt en els últims anys. La sensibilització d'aquest tipus de mort i del dolor que provoca ha millorat i això fa que cada vegada les dones puguin superar abans i en millors condicions el dol perinatal.

La solució a la destrucció de tots aquests tabús no deixa de ser el fet de parlar-ne, donar informació i visibilitzar-ne el dolor que provoca el fet de parir un fill mort. Per això creu que el Dia Mundial de la Mort Gestacional i Perinatal és una ocasió per seguir avançant en aquesta sensibilització.