Cauen un 25% les peticions d'arrelament d'immigrants en situació irregular a Salt

L'Ajuntament ha detectat una "frenada claríssima" en l'arribada de nouvinguts en busca de feina

L'informe d'arrelament favorable o desfavorable que fan els ajuntaments avaluen aspectes de la vida dels nouvinguts com ara si estan integrats al territori, si participen en associacions, si tenen feina estable, si tenen xarxa familiar o si coneixen l'idioma. La regidora Fanny Carabellido ha recordat que l'informe no és vinculant però assegura que l'Estat el té "força en compte" a l'hora d'atorgar el Número d'Identificació d'Estranger (NIE) a immigrants i, per tant, els permisos de residència i de treball.

Aquest informe només es pot sol·licitar quan el nouvingut ja fa tres anys que viu a una població. Carabellido ha explicat que aquesta condició és la que ha fet que tot just ara comencin a notar els efectes que ha tingut la crisi econòmica en l'arribada d'immigrants perquè els que han fet la petició d'informe aquest any van arribar el 2009.

La caiguda de les sol·licituds entre gener i novembre del 2012 ha estat del 25% en comparació amb el 2011. En total, en tot l'any passat l'Ajuntament de Salt va rebre 298 peticions d'informes d'arrelament, una xifra molt per sobre a la que tancarà aquest any. L'any 2010 en van ser 272.

"Atribuïm clarament aquest descens a la crisi econòmica que ha fet que, des de fa uns anys, les empreses ja no demanin mà d'obra nova", ha afirmat Carabellido que creu que els problemes per trobar una feina també han arribat als països d'origen i hi ha moltes menys persones que optin per arriscar-se a immigrar a Europa.

Molta mobilitat

Salt (Gironès) és una de les poblacions de Catalunya amb més immigració i havia arribat a un índex del 43%. El consistori creu que ara hi ha menys nouvinguts però és "complicat" saber quin percentatge real hi ha. "Hi ha menys immigrants que arriben de nou però hi ha molta mobilitat entre els que ja tenen la seva situació regularitzada", ha explicat la regidora.

Així, hi ha menys altes d'empadronament de nouvinguts acabats d'arribar però sí que han detectat que arriben immigrants d'altres punts de Catalunya o inclús de l'Estat per intentar trobar feina. "Fan servir la seva xarxa d'amistats i familiars per recórrer tot el país en busca d'una oportunitat laboral", ha explicat Carabellido.

Això fa que alguns dels immigrants empadronats a Salt potser no hi visquin actualment perquè han marxat a alguna altra població a buscar feina o, a la inversa, que alguns nouvinguts que ara mateix visquin al municipi no hi estiguin empadronats perquè no és la seva residència habitual.