Girona destina 19 agents no-uniformats a enxampar gent que abandona residus fora dels contenidors

L'alcaldessa assegura que la campanya no té "ànim recaptatori"

Aquesta setmana l'Ajuntament de Girona ha engegat la campanya 'Per una Girona + neta', que es divideix en una part informativa i una policial per aconseguir reduir els residus que s'aboquen il·legalment a la via pública. Des d'aquest dilluns, el consistori ha començat a repartir díptics informatius a totes les cases de Girona per informar de l'obligatorietat dels ciutadans de posar les bosses d'escombraries dins dels contenidors o de trucar al servei gratuït de recollida d'objectes abans que deixar-los abandonats al carrer.

A partir del dimecres, però, la policia ja ha començat a vigilar els contenidors de la ciutat i sancionar tots aquells ciutadans que no compleixin amb les ordenances municipals. Hi haurà setze agents de la Policia Municipal de Girona i tres agents mediambientals que aniran sense uniforme passejant en torns de matí i vespre els set dies de la setmana pels contenidors.

L'objectiu és que aquests agents enxampin persones que o bé deixen objectes per llançar al mig del carrer o bé no tiren les bosses d'escombraries al contenidor i les deixen a la vorera o en una paperera. Si els troben, els sancionaran. En el cas en què es trobin una persona que deixa una bossa fora del contenidor s'exposa a una sanció de 600 euros. Si la deixa dins d'una paperera, són un màxim de 500 euros de multa. El preu, però, ascendeix en aquells casos de persones que deixin objectes com ara rentadores, neveres o mobles al carrer sense avisar a la deixalleria. En aquest cas, la multa pot arribar als 12.000 euros.

L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha recordat que l'Ajuntament de Girona dona "eines" per una bona gestió de residus. Per això ha recordat que qualsevol ciutadà pot trucar a la deixalleria per acordar un dia i una hora per deixar els residus al carrer i un camió de recollida se'ls emporti. Malgrat tot, Madrenas ha lamentat que hi hagi ciutadans que tirin pel dret i optin per deixar els trastos al mig del carrer. La policia tindrà un llistat de totes les recollides de trastos que hi haurà cada dia per evitar que els veïns que han avisat prèviament siguin sancionats.

Dinou agents no-uniformats

Segons el regidor de Neteja i Seguretat de Girona, Eduard Berloso, aquesta campanya policial no compromet la reducció de cap altre servei policial a la ciutat. De fet, la campanya contra actituds incíviques arriba en un moment en què ha entrat al cos policial una nova promoció d'agents que surten de l'acadèmia policial i també una altra promoció que són interins a l'espera de finalitzar l'acadèmia. Aquests reforços permetran que la campanya contra l'incivisme es faci amb normalitat amb agents formats específicament per detectar aquestes conductes incíviques.

El dispositiu es desplegarà arreu de la ciutat, però els agents es concentraran principalment en les zones que l'Ajuntament de Girona ha detectat en què hi ha més problemàtica. Segons ha explicat Berloso, el consistori té un llistat dels punts més conflictius, que estan repartits per diverses zones de la ciutat. Alguns dels punts en què més actituds incíviques es produeixen és, precisament, a l'anella que envolta els habitatges que utilitzen els contenidors intel·ligents.

Malgrat que el govern local afirmi que s'està fent un seguiment positiu d'aquest model de recollida selectiva a través dels contenidors intel·ligents, sí que han detectat que hi ha usuaris que haurien d'incloure's en aquest sistema de porta a porta agrupat, però que opta per anar a tirar les escombraries en contenidors propers que segueixen la recollida general i això comporta la saturació d'alguns contenidors.

Campanya sense afany recaptatori

L'alcaldessa de Girona ha insistit que la campanya informativa i policial busca que la ciutadania abandoni aquestes conductes incíviques. L'objectiu, en cap cas, és sancionar els ciutadans per no tirar les escombraries com toca. Per això han optat per repartir díptics informatius coincidint amb l'entrada en funcionament de la campanya policial.
També instal·laran tòtems informatius en determinats punts de la ciutat alertant de les sancions que implica no llançar les escombraries on toca o deixar els trastos al mig del carrer sense avisar.

Per Madrenas, aquest conjunt d'actituds generen una "falsa sensació de brutícia" a la ciutat. A més, l'alcaldessa creu que no es pot ampliar el pressupost que es destina a la neteja "fins a l'infinit" per culpa de l'incivisme d'alguns. "Hem d'embrutar menys, no gastar més en neteja", ha conclòs Marta Madrenas.