Propietaris d'Empuriabrava denuncien davant l'Eurocambra 'l'abusiva' Llei de Costes

L'aplicació d'aquesta llei va comportar que 2.000 ciutadans perdessin part de les seves propietats

'Som partidaris de la Llei de Costes en la mesura que protegeix el mediambient i la costa', ha declarat a l'ACN el secretari de l'Associació de Propietaris d'Empuriabrava, Tim Pelters, que creu que cal 'regular' les construccions il·legals a la costa catalana. Tot i així, Pelters considera 'no justificat' per part del govern que la normativa de 1988 s'apliqui de manera retroactiva i afecti, així, urbanitzacions 'legalment construïdes 40 anys abans de l'entrada en vigor de la llei'. De fet, els 5.000 afectats a Empuriabrava per l'aplicació retroactiva de la Llei de Costes –la majoria dels quals formen part de l'associació que aquest dimarts ha viatjat a Brussel·les per defensar la seva causa- defensen uns terrenys que es van adquirir 'legalment davant de notari' i estan 'inscrits al registre de la propietat' des de fa dècades.

Unes 2.000 finques perdran part de les seves propietats, sobretot amarratges i terrenys inundats, i altres 3.000 veuran les seves edificacions afectades si el govern espanyol tira endavant el procediment que va començar l'any 2008, vint anys després de l'aprovació de la llei. Vint anys que, en l'opinió de Junqueras, 'no han servit per evitar tota mena d'abusos al litoral català i espanyol, que sovint han estat permesos i incentivats per una política general d'especulació immobiliària potenciada pels governs espanyols'. Junqueras, doncs, critica 'l'arbitrarietat' del govern espanyol en l'aplicació de la Llei de Costes, que 'permet la construcció d'hotels en la línia costanera a pocs metres de l'aigua però expropia cases que existeixen des de fa dècades i sovint estan més lluny de la platja'. 'Resulta especialment estrany que el govern espanyol, que no ha impedit els abusos que s'han comès des de l'aprovació de la llei, intenti aplicar-la a propietats que existien amb anterioritat a la llei', afegeix l'eurodiputat d'ERC.


Fins al Tribunal Europeu de Drets Humans

Davant de la 'inoperància' del govern espanyol, que no respon a les peticions presentades pels afectats, l'Associació de Propietaris d'Empuriabrava –formada principalment per propietaris catalans, francesos i alemanys- ha decidit presentar petició d'empara al Parlament Europeu perquè 'pressioni el govern espanyol' i defensi els drets dels terrenys i les construccions legítimament adquirides pels propietaris d'Empuriabrava.

La dels afectats de la Costa Brava ha estat una de les dotze peticions que aquest dimarts s'han presentat a l'Eurocambra sobre l'aplicació de la Llei de Costes. La Comissió ha conclòs que enviarà una carta al president del govern espanyol demanant explicacions sobre l'aplicació 'arbitrària' d'aquesta norma a diversos punts de la geografia de l'estat. Però els afectats no es conformen amb això. 'Si cal, recorrerem a l'Audiència Nacional, el Tribunal Constitucional espanyol i fins al Tribunal Europeu de Drets Humans', explica Pelters, 'però volem evitar arribar fins aquí i esperem trobar una solució consensuada abans'. 'Tenim l'absoluta convicció que, en últim terme, el Tribunal de Drets Humans ens donaria la raó' perquè considera 'sagrat' el dret a la propietat privada adquirida legalment, sentencia.