Estudiants de la UdG es manifesten en contra de l'obligatorietat del B2 d'una llengua estrangera

La universitat assegura que dona facilitats als alumnes per acreditar el nivell lingüístic

Alguns estudiants de la Universitat de Girona (UdG) han protestat aquest dimecres al matí davant de la Facultat de Dret en contra de l'obligatorietat de tenir el B2 d'una llengua estrangera per acabar un grau universitari.

La protesta ha unit dos moviments estudiantils diferents i un d'ells ha optat per fer un piquet informatiu que ha limitat els accessos als estudiants fins a mig matí. Per la seva banda, la UdG ha recordat que ofereix cursos intensius per treure's el nivell i també proposa alternatives com ara fer un Erasmus o fer el treball de final de grau en una tercera llengua. Els estudiants mantenen la disconformitat amb aquestes mesures i exigeixen al rector que retiri la obligatorietat del B2 en carreres com les de dret.

La Comissió de Política Lingüística de la Universitat de Girona celebra aquest dimecres a la tarda aprovarà, previsiblement, el Pla de Llengües 2021-2025. Aquest document ha aixecat els recels de diversos estudiants que veuen com, una vegada més, s'ignora la petició de suprimir l'obligatorietat d'acreditar una tercera llengua per finalitzar les carreres.

Es tracta d'un tràmit que la UdG aplica actualment a les tres carreres que es fan a la Facultat de Dret, al grau de Disseny de Videojocs i al d'Enginyeria Mecànica. Un dels representants del moviment estudiantil en contra d'aquesta obligatorietat, Jonathan Muela, ha recordat que hi ha una resolució del Síndic de la UdG i una altra del Síndic de Greuges que recomana al rectorat suprimir l'acord de govern sobre la presentació del B2 al finalitzar la carrera.

Muela ha lamentat que des del rectorat no es posi fi a una reclamació de fa mesos que impedeix a diversos estudiants finalitzar la carrera. De fet, l'estudiant ha assegurat que el curs passat hi havia una quarantena d'alumnes que van aprovar tots els crèdits necessaris però encara no tenen la titulació perquè no han acreditat el nivell B2 en una llengua estrangera.

Un altre representant d'aquest moviment, Gerard Xargay, ha afirmat que la universitat "no pot exigir" als alumnes que aprenguin aquesta tercera llengua quan no inclou assignatures obligatòries en els plans d'estudi ni ofereix cursos a preus econòmics per obtenir la titulació.

Alternatives a la titulació

Per la seva banda, la Universitat de Girona ha avançat que seguiran posant facilitats als alumnes que necessitin aquesta acreditació. El vicerector de Qualitat i Transparència, Pepus Daunis, ha detallat que actualment hi ha tres vies que els estudiants poden seguir.

Per un costat, la UdG ofereix cursos intensius a un preu d'uns 300 euros i els alumnes que ho vulguin poden demanar una beca del projecte Parla3 que deixaria aquesta inscripció a uns 100 euros. Muela, però, ha retret que aquesta beca només s'ofereixi a aquells estudiants que aprovin el curs, sinó hauran d'assumir tota la matrícula.

Pepus Daunis ha afegit que els estudiants també poden assolir el requeriment fent el treball de final de grau en una tercera llengua o participant en programes com l'Erasmus per estudiar a l'estranger en què se certifiqui que han fet classes en una llengua diferent al català o castellà. També s'eximirà de presentar un títol oficial als alumnes que hagin cursat assignatures optatives en anglès al llarg de la carrera.

Resposta personalitzada a les reclamacions

Amb aquest nou marc legal que preveu aprovar la Comissió de Política Lingüística, la UdG preveu anar donant una resposta personalitzada a les 370 instàncies que a principis d'aquest mes de juny van presentar els estudiants al rectorat. L'objectiu era queixar-se pel fet d'acreditar una llengua estrangera obligatòriament a l'hora de treure's una carrera a la UdG. Ara, el gabinet jurídic està donant una sortida diferent a cada alumne en funció de la seva situació.

Una obligatorietat en augment

De moment només hi ha cinc graus que exigeixin l'obligatorietat d'aquesta tercera llengua a la Universitat de Girona. De tota manera, el vicerector Pepus Daunis ha avançat que cada any en seran més qui incorporin aquest requisit. El motiu és que el consell de govern de la UdG va aprovar que s'afegeixi l'acreditació d'una tercera llengua en totes les memòries de les carreres.

D'aquesta manera, l'acord de govern afectarà a tres graus més aquest any i possiblement en seran dos més a partir del curs vinent. Progressivament, però, la intenció és que tots els graus que s'imparteixin a la UdG comptin amb aquest requisit d'acreditar amb el nivell B2 una tercera llengua.

Campanya per recollir fons

Jonathan Muela ha avisat que si la Universitat de Girona no canvia de decisió, el moviment estudiantil preveu engegar una campanya per recollir fons i recórrer a la via judicial. L'objectiu és promoure activitats per aconseguir diners i denunciar a la UdG, tal com ja van fer diversos alumnes de la Universitat de Santiago de Compostel·la.

En aquest cas, demanaran "responsabilitats patrimonials" per aquells alumnes que porten "un any o dos" sense poder fer un màster o trobar feina a l'espera de tenir el B2 i acreditar el coneixement d'una llengua estrangera.

Piquets informatius a la Facultat de Dret

En paral·lel a la mobilització de protesta organitzada pel moviment estudiantil liderat per Jonathan Muela, aquest dimecres al matí un grup d'estudiants ha barrat l'accés als estudiants que volien accedir a la Facultat de Dret. La protesta ha arrencat sobre les nou del matí, quan diversos estudiants s'han posat a l'entrada de la facultat amb una pancarta i no han permès l'accés dels estudiants.

A quarts d'onze aquesta mobilització s'ha transformat en una manifestació improvisada que ha anat per diverses facultats. En les aturades que han fet als diferents centres, els estudiants han demanat al rectorat que deixi de posar "traves" en l'obligatorietat d'acreditar una tercera llengua.