TEISA posa en funcionament el primer bus híbrid interurbà a la Garrotxa

Realitzarà serveis al Bus Transversal de la Garrotxa, entre Besalú i Les Planes

La companyia gironina de transports TEISA ha incorporat un nou bus híbrid interurbà a la seva base d’Olot que, en els propers dies, farà el servei al Bus Transversal de la Garrotxa (BTG), que va de Besalú a Les Planes, passant per Olot. La companyia segueix la renovació de la seva flota dins el seu pla de descarbonització i contribuint als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 2030.

Aquest és el sisè bus híbrid que posa en marxa en tres anys a la província: el 2018 va incorporar el primer en línies interurbanes de les comarques gironines, que s’afegeix als 4 busos híbrids urbans que té en circulació a la ciutat de Girona. El nou bus híbrid permetrà estalvis de consum de dièsel d’un 30% i la combinació dièsel-elèctric proporciona una autonomia de fins a 1.200km. TEISA descarta de moment un bus interurbà totalment elèctric per la seva curta autonomia en trams interurbans.

Àlex Gilabert, director-gerent de TEISA, explica que “malgrat la situació complexa de la reducció de demanda en el transport públic (en aquest 2021 es manté una reducció del 30% respecte 2019), hem volgut tornar a posar en marxa un nou bus híbrid interurbà. Volíem que combinés la sostenibilitat d’un motor elèctric i la seva potència, ja que la Garrotxa té pendents força pronunciades i, si funciona, la intenció és plantejar-ne més al Ripollès i a la Selva”. L’experiència amb el primer bus híbrid interurbà a la línia Girona – Santa Coloma de Farners “ha estat positiva perquè s’ha adaptat bé i ha aconseguit estalvis d’un 15% de gasoil”.

Però no totes les combinacions de motors elèctrics i dièsel dels busos híbrids permeten, segons Gilabert, un funcionament àgil dels vehicles en condicions de carreters interurbanes amb pendents. “En els busos híbrids urbans, en canvi, l’alt nombre de parades facilita la regeneració d’electricitat cap a les bateries, les velocitats són baixes i més adequades pel consum dels motors elèctrics, de forma que es garanteixen bones autonomies i estalvis de combustibles fòssils més significatius, al voltant del 30/35%”.

Amb el nou vehicle híbrid interurbà de la Garrotxa, la companyia té la intenció de fer la ruta Besalú - Castellfollit - Olot - Sant Esteve d'en Bas - Les Planes. És un Scania Interlink LD hybrid, fabricat a Suècia, i combina un motor dièsel Euro Vic de 9 litres i 320CV amb un motor elèctric de 170CV. Disposa de 55 places, espai per una cadira de rodes i està preparat per a realitzar transport escolar. Disposa d’unes bateries de 7,9kW de potència, que permeten estalvis de consum de dièsel d’un 30%, propers al dels busos híbrids urbans.

La combinació dièsel-elèctric proporciona una autonomia de fins a 1.200km. El director-gerent de TEISA apunta que “el nou bus híbrid interurbà disposa de l’etiqueta ambiental ECO, que el fa molt adient pels serveis fora dels nuclis urbans. Malauradament, la tecnologia 100% elèctrica només permet autonomies de 200-300 kms diaris en entorns urbans, amb parades molt seguides, i avui en dia no són una alternativa en els serveis interurbans, amb necessitats d’autonomia de 400 o 500 kms. Tampoc contemplem el gas natural, doncs si bé redueix de forma important les emissions d’òxid de nitrogen (NOx), no aconsegueix gaire reducció d’emissions de CO2”.

Gilabert subratlla que “per això considerem important que se segueixi apostant per desenvolupar solucions híbrides, que contribueixen a la descarbonització, sobretot amb la incertesa de si l’hidrogen pot ser una alternativa pel bus interurbà i de llarga distància. Això no ho sabrem, probablement, fins d’aquí una dècada”.