Troben una bala de canó de l'exèrcit napoleònic en unes obres a Cassà de la Selva

Estimen que data del 1808, durant el setge a Girona

Unes obres a la cruïlla del carrer Indústria amb el carrer Martí Dausà de Cassà de la Selva (Gironès) han deixat al descobert una peça d'artilleria que les tropes napoleòniques desplaçaven cap a Girona en un dels setges que van succeir entre 1808 i 1809 segons ha informat aquest matí l'Ajuntament.

Aquest tipus de bala, de 24 lliures franceses, és una de les que es feia servir pels canons més grans que només s'utilitzaven a les naus per atacs marítims o a terra per assetjar fortaleses, en aquest cas s'hauria transportat per participar al setge de Girona.

La presència de les tropes a Cassà va fer que entre el juny de 1809 i el gener de 1810, gairebé la totalitat de la població del municipi marxés, empesa per la fugida dels incendis i la destrucció que les tropes deixaven al seu pas. Gran part d'aquesta població es va dirigir a la Bisbal d'Empordà, travessant les Gavarres, segons les cròniques del capellà de l'època, ell mateix va fugir amb una part d'aquesta població cap al Maresme i altres van anar de voluntaris a les milícies de resistència a Girona.  Després d'aquest període, es calcula que els habitants de la vila es van reduir a una tercera part del que havia estat el municipi abans del setge.

Aquesta bala és un testimoni de la Guerra del Francès al territori, tot i que Cassà de la Selva va ser un lloc de pas, l'exèrcit de Napoleó va incendiar edificis del nucli antic, que en aquell moment era molt més reduït que ara i tot fa pensar que les tropes haurien passat pel carrer Indústria que era part del camí cap a la Bisbal. La bala podria haver quedat entre el material abandonat, perquè aparentment aquest tipus de canons no s'haurien fet servir per atacar objectius civils pel seu gran cost.

Després de la troballa, el projectil serà cedit al Servei d'Arqueologia de Girona per la seva conservació.