Científics i membres del Govern debaten a Roses sobre els riscos del parc eòlic marí

Anna Barnadas assegura que el projecte Tramuntana encara no compta amb el suport de la Generalitat

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Anna Barnadas, va admetre ahir que projectes com el parc eòlic marí de Roses poden malmetre la biodiversitat marina per la qual cosa el Govern no s'ha posicionat a favor de la proposta que es vol portar a terme a l'Alt Empordà. Aquestes declaracions van tenir lloc durant la celebració a Roses de la III Jornada Científica de la Càtedra Oceans i Salut Humana que va comptar amb científics del CSIC, la UdG i la UB.

A l'acte també hi era present el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, que va assegurar haver comunicat als promotors del parc eòlic Tramuntana les seves preocupacions envers el projecte que pretenen desenvolupar, malgrat encara no s'ha aprovat. La jornada va debatre principalment envers l'impacte dels parcs eòlics marins en indrets de gran valor ecològic i paisatgístic com el Cap de Creus i la conveniència de fer una consulta a la població sobre la seva construcció.

Durant el debat també es va insistir en alternatives als parcs eòlics i afavorir l'autoconsum. Els científics que hi van participar van destacar els riscos ambientals que presenten els parcs eòlics marins a la Mediterrània, prenent d'exemple el cas del parc Tramuntana. Entenen que no s’ha dedicat prou atenció als riscos ambientals, a diferència dels beneficis, que han estat àmpliament comunicats. Les presentacions dels biòlegs marins Rafael Sardá i Josep Maria Gili del CSIC, van destacar l’enorme biodiversitat de la zona de Cap de Creus i Golf de Roses i que el parc eòlic marí projectat en aquesta zona posaria en risc al seu entendre.

Gili es preguntava si seria bo assumir el risc de malmetre aquest patrimoni natural, necessari per a la conservació i recuperació del medi marí, malgrat la possible millora de la dependència energètica. Jordi Solé, oceanògraf de la UB, va fer una crida a la transparència i va preguntar-se qui assumiria políticament els impactes del parc eòlic marí Tramuntana si aquest no surt bé, alertant sobre la possibilitat que fos un altre “Castor”.

Per la seva banda, Anna Sabatés del CSIC va explicar els impactes dels parcs eòlics marins com el projectat a Roses sobre els recursos pesquers. Antonio Turiel del CSIC va recordar que aquests tipus de parcs poden no acabar oferint tota la energia que els promotors asseguren i que l’escassetat de materials el pot fer inviable. Josep Vila de la UdG va destacar que el paisatge de Cap de Creus que es veuria afectat pel parc eòlic, té un gran valor no només econòmic sinó també immaterial, "perquè ens connecta amb el territori i ens lliga amb la salut i el benestar".

Josep Lloret, biòleg marí de la UdG, va comparar el Cap de Creus i el Golf de Roses amb la Ricarda, la zona protegida que hauria estat afectada per l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. La zona de Cap de Creus conté fins a set àrees marines protegides per normativa autonòmica, estatal i europea que poden veure’s afectades per la instal·lació a prop d’elles d’un parc eòlic marí, i va recordar que les administracions han de tenir  molta cura abans de prendre decisions que puguin afectar el patrimoni natural i el benestar de les futures generacions.

A l'acte també hi eren presents l'alcalde de Roses, Joan Plana, que va comprar el projecte Tramuntana amb el creixement urbanístic desordenat dels anys 50 i 60.