Marta Felip serà la nova alcaldessa de Figueres en substitució de Santi Vila

Prendrà possessió del càrrec el proper 4 de gener

El nomenament de Santi Vila com a nou conseller de Territori s'ha traduït, a la capital de l'Alt Empordà, en un altre nom propi: Marta Felip. La primera tinenta d'alcalde de Figueres serà quin el rellevi al capdavant de l'alcaldia. El ple extraordinari per fer efectiva la renúncia de Vila i la presa de possessió de Felip ja té data al calendari: serà el proper 4 de gener a les cinc de la tarda.

D'aquesta manera, un cop confirmades les travesses que ja apuntaven que Vila seria un home fort en el nou Govern, a l'Ajuntament de Figueres s'ha imposat el relleu natural. De fet, el mateix Santi Vila ja afirmava, ara fa pocs dies, que per a ell era lògic que fos Felip qui ocupés el càrrec. En les darreres setmanes, però, també s'havia parlat dels altres tinents d'alcalde (Josep Maria Godoy i Manuel Toro) com a persones ben posicionades per rellevar Vila però des d'AraGirona.cat ja es va anunciar el relleu el passat 16 de desembre.

Marta Felip es convertirà, d'aquesta manera, en la primera alcaldessa de Figueres. I ho farà en un ajuntament on CiU governa amb majoria absoluta des de les municipals del 22 de maig del 2011, en què el partit va obtenir 12 dels 21 regidors que formen el ple.

Nascuda a la capital de l'Alt Empordà el 1972, Marta Felip és politòloga per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i també ha cursat diferents postgraus de Dret Local, Dret Urbanístic i Urbanisme a la mateixa universitat. És professora associada a la UdG i, en els darrers anys, ha estat secretària dels ajuntaments de Portbou (Alt Empordà), Olot, Vic i Castelló d'Empúries (Alt Empordà).

Durant quatre anys (del 2007 al 2011), Marta Felip va presidir també la Junta del Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració Local de Girona. D'ençà de les municipals de l'any passat, a més de ser primera tinenta d'alcalde de Figueres, també ostenta la vicepresidència primera del Xaloc, l'organisme autònom de la Diputació de Girona encarregat de gestionar i cobrar els tributs dels municipis.

Defensa del món local

D'altra banda, el nomenament de Santi Vila com a nou conseller de Territori ja ha tingut les primeres reaccions a la demarcació. L'alcalde de Girona i també diputat al Parlament, Carles Puigdemont, assegura que no dubta que Vila tindrà "sempre present" la seva vinculació a les comarques gironines des del capdavant d'una conselleria "estratègica" com és la de Territori.

Per a Puigdemont, és una "excel·lent notícia" que poc temps després de les eleccions, Catalunya ja tingui un Govern "políticament molt fort", i que dins aquest hi apareixi el nom del fins ara alcalde de Figueres. Carles Puigdemont ha destacat que, precisament pel càrrec que ocupa, Santi Vila és "un gran coneixedor del món local" i que està segur que en defensarà els seus interessos.

Precisament, Carles Puigdemont ha exemplificat aquesta idea referint-se a unes obres que, durant els darrers anys, tant han patit Girona com Figueres: les del TAV. "Ell també les coneix de primera mà i per tant, estic convençut que ens defensarà i acompanyarà a l'hora de reclamar tractes justos i compensacions adequades en la nostra batalla contra el gegant que és el Ministeri de Foment", ha conclòs l'alcalde de Girona.