JxCat, ERC i Guanyem Girona exigeixen l'alliberament immediat de Puigdemont

Els tres grups independentistes criden a la manifestar-se per denunciar la "repressió" de l'Estat

Imatge d'unitat dels tres grups independentistes a l'Ajuntament de Girona davant la detenció de Carles Puigdemont. L'alcaldessa, el vicealcalde i el portaveu de Guanyem han comparegut aquest migdia per llegir una declaració institucional, flanquejats per regidors de les tres formacions.

"La detenció ahir a la nit del president de la Generalitat i alcalde de Girona torna a posar de manifest la situació de repressió en què es troba el moviment independentista català dins l'estat espanyol", comença l'escrit. "El regne d'Espanya continua vulnerant els nostres drets fonamentals, tant individuals com col·lectius, a través de mecanismes situats fora de l'estat de dret", afirmen els tres grups.

La declaració que han consensuat JxCat, ERC i Guanyem recorda que Carles Puigdemont va aterrar a l'Alguer per assistir a l'aplec d'Adifolc, on precisament "també hi ha una representació de diverses entitats culturals" de la ciutat. "El president és un home lliure, que té reconegut el dret de moure's lliurement per Europa per continuar exercint d'eurodiputat amb normalitat", subratlla l'escrit.

Els tres grups independentistes a l'Ajuntament de Girona s'uneixen per condemnar "aquest nou atac a les institucions catalanes" i exigeixen "l'alliberament immediat" de l'expresident de la Generalitat. L'equip de govern (JxCat i ERC) i Guanyem Girona demanen a Itàlia que actuï "d'acord amb les regles del jove de què ens hem dotat tots els europeus" i asseguren que, si s'activa l'extradició, seria "un fracàs monumental de la Unió Europea i del nostre sistema judicial comú".

"No respecta els drets fonamentals"

De fet, els tres grups independentistes recorden que, fins ara, totes les resolucions judicials emeses a Europa "han contravingut tota l'estratègia jurídica repressiva de l'estat espanyol contra els presos i exiliats polítics". I afegeixen, a més, que organismes com el Consell d'Europa o Amnistia Internacional també "han estat clars a l'hora de denunciar que l'estat espanyol no respecta els drets fonamentals".

Davant la detenció de l'expresident, l'equip de govern de Girona ha suspès tota l'agenda institucional i no participarà a cap acte que es faci a la ciutat.

Per acabar, els tres grups fan una crida al conjunt de l'independentisme perquè es manifesti de manera "massiva i pacífica" per reclamar la llibertat de Puigdemont, però també "per denunciar la constant vulneració de drets de l'estat espanyol, la repressió contra l'independentisme i mostrar la voluntat de materialitzar la independència de Catalunya".