La policia italiana reté Carles Puigdemont a l’Alguer

L'expresident s'hi havia desplaçat per participar demà en uns actes

La policia italiana ha detingut aquest dijous al vespre l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a l'aeroport de Sardenya, segons han confirmat a l'ACN fonts jurídiques. Puigdemont s'havia desplaçat a l'illa italiana per participar aquest divendres en un seguit d'actes oficials a la ciutat de l'Alguer.

La detenció s'ha produït arran de l'euroordre que va demanar el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que fonts del mateix tribunal han indicat que no es va arribar a retirar mai. En canvi, l'advodat del detingut Gonzalo Boye sosté el contrari. Cal recordar que Puigdemont no gaudeix de la immunitat europarlamentària perquè a finals de juliol el Tribunal General de la Unió Europea la hi va retirar.

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha assegurat que els eu client ha estat detingut a Sardenya, "on acudia com a eurodiputat". "Aquesta detenció és en funció de l'euroordre del 14 d'octubre de 2019 que, per imperatiu legal, segons estableix l'estatut del TJUE, està suspesa", ha assegurat Boye en una piulada.

Segons ha recordat l'advocat, Espanya va informar al Tribunal General de la Unió Europea, com recull una resolució del 30 de juliol, que "cap país executaria una ordre d'aquestes característiques". De fet, Boye ha dit que en aquest context, el vicepresident del TGUE havia dit que si fos necessari caldria demanar una nova mesura cautelaríssima.

Les primeres reaccions a la detenció no s'han fet esperar. L'advocat Josep Costa ha indicat a Twitter: "Espanya acaba de provocar la detenció d'un eurodiputat per part d'un altre estat membre de la UE. Ho ha aconseguit enganyant el Tribunal de Luxemburg, doncs varen dir que això no passaria. La detenció durarà màxim unes hores, però la vergonya d'Espanya quedarà per a la història".

Fonts de l'entorn de Puigdemont han explicat que l'expresident s'ha desplaçat aquesta tarda a l'Alguer, procedent de Brussel·les, per assistir a l'Aplec Internacional de l'Adifolk i per reunir-se amb el president de la regió autònoma de Sardenya i amb el síndic de l'Alguer.

També han indicat que quan ha arribat a l'aeroport de l'Alguer ha estat retingut per la policia fronterera italiana. Segons aquestes fonts demà serà posat a disposició dels jutges de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, que es competent per decidir la posada en llibertat o la seva extradició.