Cinc universitats catalanes i franceses impulsen l'intercanvi de 80.000 estudiants i 3.300 docents

L'acord també preveu la col·laboració d'altres centres universitaris com a associats

Els centres signants, geogràficament propers, són la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat de Perpinyà Via Domícia, la Universitat de les Illes Balears i la Universitat Pierre et Marie Curie de París VI. Des de fa anys que ja col·laboren en els àmbits de la formació, investigació i cultura però ara s'ha volgut anar més enllà i millorar la 'visualització' del seu potencial en el món acadèmic i científic cap al camí de l''excel·lència'.

La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha assenyalat que aquestes centres comparteixen molts elements en comú i que aquest acord és un 'compromís explícit' de treballar conjuntament en aquest espai transfronterer.

La signatura del conveni suposa la creació del Pol de Recerca i Ensenyament Superior Transfronterer Pirineus Mediterrani (PRES-PM) entre aquests centres. El primer pas és la creació d'un consell d'administració i un consell científic integrat per aquests centres, si bé també s'obrirà a altres universitats de grans ciutats com ara Barcelona i Montpeller com a centres associats.

La construcció d'aquest espai d'intercanvi i cooperació científica d'alt nivell i de formació per a la recerca està integrat per una comunitat de 80.000 estudiants i 3.300 professors i investigadors de banda i banda de la frontera, que comptaran amb un ventall de formació i itineraris d'excel·lència així com recerques temàtiques i transdisciplinàries per als seus investigadors. Segons ha explicat el rector de la Universitat Pierre et Marie Curie-París VI, Jean-Charles Pomerol, entre els àmbits de treball prioritaris figuren les ciències del mar, el desenvolupament sostenible, els estudis de la cultura i civilització catalanes i les energies renovables.

El PRES-FM té com a institucions fundadores les cinc universitats signants i associarà altres universitats públiques i privades, organismes de recerca i transferència de coneixement i socis públics i privats.