El Museu Arqueològic de Banyoles preveu començar les obres de reforma el 2022

Els tècnics ja han guardat un miler de peces al magatzem

El Museu Arqueològic de Banyoles es prepara per a la reforma integral de l'edifici, que previsiblement es farà l'any vinent, el 2022. El regidor de Cultura de Banyoles, Miquel Cuenca, ha anunciat que el projecte segueix el calendari previst. Actualment des de Patrimoni ja s'ha donat llum verda a les obres que permetran la modernització de l'equipament i millorar-ne l'accessibilitat.

Cuenca ha detallat que el proper pas és "decidir qui executarà el projecte". Per això ara caldrà licitar les obres, un procés que es preveu fer "a finals d'aquest any". Si els terminis es compleixen, les obres haurien de començar el 2022. El regidor s'ha mostrat confiat en què l'any que ve serà "l'any de les obres" pel museu. El termini inicial és d'un any de reforma.

Malgrat tot, Miquel Cuenca ha alertat que en qualsevol obra poden sorgir "imprevistos", però encara hi ha més números quan s'està reformant un edifici històric com el de la Pia Almoina, on hi ha el Museu Arqueològic de Banyoles. Per això ha demanat paciència per si les obres s'acaben allargant.

El projecte de museïtzació

Per altra banda, els treballadors del museu ja estan pensant en què voldran mostrar quan la reforma estigui acabada. De moment, cada secció del museu està redactant un relat amb tot el que els agradaria explicar en base al material que tenen. Una vegada tinguin aquest document, l'Ajuntament farà un concurs públic per decidir com ha de ser la museïtzació del nou espai.

La idea és destinar 600.000 euros en aquest projecte que servirà per marcar com es distribueixen els elements, quin tipus de vitrines s'instal·len i com s'ha de mostrar el material per fer-lo atractiu al públic.

Miquel Cuenca ha avançat que en el nou museu segurament no es veuran totes les obres que hi havia ara exposades, però segurament se'n veuran de noves. De fet, el regidor de Cultura ha recordat que tenen un fons de 800.000 peces i fins ara l'exposició permanent era de 1.732 objectes. Per això creu que el Museu Arqueològic de Banyoles ha de ser "un espai viu" que permeti l'entrada i sortida d'algunes de les peces de l'exposició.

El regidor ha recordat que a la comarca del Pla de l'Estany hi ha molts jaciments en actiu que s'estan explorant. Això implica que constantment s'incorporin noves restes al fons del museu i per això cal crear un projecte permeable que faciliti la rotació d'algunes de les peces en exposició en funció de les noves troballes.

Retirada del material

Des del dilluns de la setmana passada els tècnics del museu han començat a retirar totes les peces que formaven part de l'exposició permanent del museu fins ara. La retirada del material es fa per deixar l'espai disponible per a la reforma de l'edifici. Els tècnics agafen cada peça, n'apunten la referència i el número que donen a cada bosseta i ho introdueixen en una base de dades per tal de saber a on s'ha guardat cada objecte.

De moment, ja han retirat més d'un miler de les 1.732 peces que formen l'exposició permanent. Es preveu que a finals de la setmana vinent les vitrines ja estiguin completament buides i es puguin guardar totes les restes en els magatzems que té el mateix equipament cultural.