El 'Projecte NINAM' necessita 10.000 euros per sobreviure

L'entitat es troba en una situació econòmica "molt complicada" i, per això, ha engegat una línia de micromecenatge

Des de fa vuit anys, els membres de l'entitat 'Projecte NINAM' estudien els moviments, les condicions de vida, dificultats i controlen les diverses espècies de cetacis que habiten a la Costa Brava i, concretament, al Cap de Creus. L'entitat es manté mitjançant les sortides que organitza en catamarà per localitzar aus marines i cetacis com dofins o rorquals en aquest espai marítim.

Ara fa uns mesos, l'associació va alertar que estava creixent el nombre de dofins que patien amputacions i talls a les aletes a causa de les hèlices de les embarcacions de motor molt ràpides que naveguen, sense tenir cura del medi ambient, per aquesta zona. A més, tenen previst crear una aplicació mòbil perquè qualsevol usuari d'embarcacions del Cap de Creus que permetria implicar-los en la protecció del medi ambient i localitzar la presència de dofins i cetacis a la Costa Brava.

Tot i els bons objectius i propòsits, l'entitat està en perill perquè pateix problemes econòmics. D'una banda, l'entitat no rep cap mena d'ajuda o subvenció i, a més, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat els deu 10.000 euros per una guia de cetacis de Catalunya que van fer l'any 2009. "Aquest 2012 està essent molt difícil, la línia de micromecenatge és la nostra última sortida. Si no ho aconseguim haurem de tancar veles", ha explicat Gemma González.

"El Govern no aposta per protegir el patrimoni natural i encara menys per aquelles entitats que volen estudiar aquests aspectes" critica la fundadora de l'entitat. Com a últim recurs davant d'aquesta situació, la plataforma ha engegat una línia de micromecenatge amb 'Verkami' amb la qual volen recollir 10.000 euros en 40 dies i acabar el catàleg de "foto-identificació" dels dofins mulars que van començar fa tres anys. De moment, en tres dies ja han aconseguit uns 3.000 euros.

De 5 a 850 euros de patrocini

"Sabem que amb aquests diners no podrem solucionar tots els problemes però serà l'ajuda necessària per poder planificar la campanya del 2013", ha assenyalat González. D'aquesta manera podrien acabar l'aplicació mòbil i fer totes les conferències que volen fer a les empreses nàutiques de l'Alt i el Baix Empordà. "Els cetacis no entenen de crisi econòmica, necessiten ajuda i la situació actual és lamentable", ha afegit. Segons les dades de la plataforma, els grups de 50 i 60 dofins que es veien fa anys ja no existeixen i, cada cop més, els cetacis pateixen les conseqüències de la navegació irresponsable i de la contaminació.

Els interessats poden lliurar des de cinc euros fins a 850 i, a canvi, reben des d'una fotografia d'un cetaci per utilitzar-la com a fons d'escriptori de l'ordinador fins a un vídeo del catàleg d'aletes, un exemplar de la Guia de Cetacis de Catalunya del Projecte NINAM, poder apadrinar un dels dofins que han localitzat i posar-li nom, una sortida en catamarà per veure cetacis a la Costa Brava o convertir-se en un espònsor oficial.