S'inaugura la rehabilitació de l'antiga escola de Vallcanera de Sils, convertida ara en un centre cívic

Les obres han tingut un cost total de 650.000 euros

  • Edifici rehabilitat de l'antiga escola de Vallcanera © ACN
    Edifici rehabilitat de l'antiga escola de Vallcanera © ACN
  • Veïns de Vallcanera, que pertany al municipi de Sils, han assistit a l'acte d'inauguració d'ahir diumenge © ACN
    Veïns de Vallcanera, que pertany al municipi de Sils, han assistit a l'acte d'inauguració d'ahir diumenge © ACN
L'edifici de l'antiga escola de Vallcanera, que des dels anys setanta s'havia deixat d'utilitzar, té actualment una nova imatge i un nou ús. La construcció que des de la dècada dels setanta havia entrat en un procés de degradació, s'ha rehabilitat i l'antic col·legi és avui dia un centre cívic. La rehabilitació de l'edifici ha costat 350.000 euros i l'adequació de l'entorn uns 300.000, subvencionats per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Sils. A més, l'Obra Social de Caixa de Girona ha contribuït en el mobiliari del nou centre.

La consellera de Salut, Marina Geli, ha assistit a l'acte d'inauguració on ha destacat la importància d'aquesta rehabilitació ja que d'aquesta manera es 'refà la història'. Segons ha dit 'avui (ahir pel lector) és un dia emocionant per la gent de Vallcanera perquè 'estan refent el seu passat', i 'qui no es reconcilia amb el seu passat no és capaç d'estar ben afermat al present i de construir el futur'. Geli també ha destacat la presència d'una antiga mestre de l'escola de Vallcanera, Caterina Alsina, ja que segons ha dit 'tots hem tingut el mestre a les nostres vides que ens ha fet millor i és un signe d'agraïment'.

La consellera de Salut ha remarcat que 'potser Catalunya no ha rendit prou homenatge als mestres dels pobles' que han fet molts esforços per educar als alumnes, i també ha destacat la importància dels records que guarden les parets de l'antiga escola que va viure moltes èpoques, unes més bones i d'altres no tant. Geli també ha remarcat la importància de tornar a activar l'edifici ja que l'equipament 'torna a ser ara del poble', i ha fet una crida als veïns de Vallcanera que es facin seu aquest espai i que l'utilitzin, tal i com es va fer servir més de quaranta anys com a escola.

A més, la consellera de Salut s'ha mostrat satisfeta que l'antiga escola sigui avui dia un centre cívic i ha destacat que es podria anomenar l'edifici com 'escola cívica', unint el concepte d'escola i de civisme. En el seu parlament, la consellera Geli ha remarcat que si s'ha de triar dues coses a la vida aquestes serien 'l'educació i la salut'. Segons ha explicat, 'la salut és allò que ens fa de coixí per les oportunitats', però l'educació és igual d'important ja que 'ens fa tenir igualtat d'oportunitats'.

El nou centre cívic compta amb una exposició amb fotografies i text on s'explica el procés d'escolarització del terme municipal de Sils. S'hi pot veure, doncs, des de com funcionava l'escola a finals del segle XIX fins a arribar als anys setanta, passant per l'època del franquisme. Engloba diferents èpoques que va viure l'ensenyament a Sils, i arreu del territori, i les característiques d'aquesta educació.

D'escola a centre cívic

A finals de la segona dècada del segle XX es va plantejar la possibilitat d'edificar una escola a Vallcanera. Finalment, la construcció es va fer gràcies a la donació d'una veïna de la zona. Així doncs, el 17 de febrer de 1929 es va inaugurar l'escola de Vallcanera que acollia alumnes de totes les edats. La construcció de l'escola va costar 30.000 pessetes, i a petició de la donant l'ensenyament que s'hi impartia era de caràcter catòlic. El centre escolar de Vallcanera va funcionar fins a la dècada dels anys setanta i coincidint amb la introducció del transport escolar al poble, el col·legi es va tancar i l'ensenyament es va centralitzar a Sils. Des de llavors, l'edifici escolar de Vallcanera va entra en una fase de degradació progressiva.

Fins a dia d'avui, que l'antiga escola s'ha rehabilitat i s'ha constituït un nou centre cívic al municipi de Sils.