Detinguts dos caps de la màfia marsellesa i corsa que operaven a Castelló d'Empúries

'El xinès' i 'el mag' són dos dirigents històrics que col·laboraven per portar cocaïna de Sud-amèrica

Fa tres anys la Guàrdia Civil va rebre un avís de la policia francesa perquè havia detectat que algun membre de la màfia marsellesa podria haver creuat la frontera. La investigació del cos policial va trobar aquest ciutadà francès i va enviar una fotografia per saber si tenia antecedents als arxius francesos.

Una foto activa les alarmes

La resposta dels francesos és immediata. El subjecte identificat per la Guardia Civil és Raymond Mihiere. Més conegut com 'el xinès', un dirigent històric de la màfia marsellesa. Establert en una masia propera a Castelló d'Empúries duu una vida aparentment normal.

La seva dona i ell són els propietaris d'una empresa de sabons provinents de Marsella i també d'un bar 'Les Voltes', situat al centre del municipi. Les grans mesures de seguretat que prenen també impedeixen esbrinar exactament què fan en aquesta localitat empordanesa.

Un cadàver crivellat

Les sospites de la Guardia Civil i de la policia francesa es tornen certes quan l'home de confiança d''el xinès' apareix assassinat a Marsella. Ha estat crivellat amb més d'una vintena de trets i el seu crani ha estat destrossat amb un bat de beisbol. No hi ha dubtes que la mà dreta de Mihiere es trobava fent negocis per ell. L'històric mafiós està més actiu que mai.

El 'mag' entra en escena

Laurent Fiocconi 'El mag', cap de la màfia corsa, entra en escena. Fiocconi és conegut amb aquest sobrenom perquè va treballar al cantó llegendari traficant Pablo Escobar i llavors tallava la cocaïna fins a treure'n 4 quilograms de cada quilogram de droga pura.

Cada cop es desplaça més sovint a Castelló d'Empúries, tant a la masia com al bar, per reunir-se amb 'el xinès'. La Guardia Civil sospita que les estretors econòmiques dels dos clans, antigament enfrontats, els està obligant a sumar esforços. Des d'aquesta localitat coordinen operacions per portar grans quantitats de cocaïna.

400 kg amagats en un contenidor de peix

Contacten amb un empresari de Múrcia i el convencen que volen portar marisc des de Perú. L'home accepta i un cop ja són a Perú li diuen que l'objectiu real és amagar 400 kg de cocaïna a l'interior del contenidor. Ell també accepta. Mafiosos i empresari fan una prova inicial. Omplen un contenidor de marisc i l'envien.

Però l'empresari ha de suar de valent per poder treure el contenidor del port de València. Les mesures de seguretat del port, i especialment de la zona franca, fan que canviï d'opinió. Entén els riscos als quals s'exposarà si finalment coopera en l'entrada de tanta droga en un contenidor.

Els mafiosos es queden sense droga i la prova ha costat 50.000 euros. És l'inici d'una extorsió que dura més d'un any i posa l'empresari murcià, també detingut, contra les cordes. L'amenacen, el truquen i fins i tot aconsegueixen la seva adreça per visitar-lo personalment. L'empresari va fent periòdicament pagaments puntuals de 2.000 euros per anar asserenant els ànims.

Operació que acaba en segrest

Per recuperar-se de la desastrosa operació del contenidor de peix inicien un segon intent per portar droga. Aquest cop des de Colòmbia. Els traficants colombians envien 26 kg de cocaïna i 60 d'haixix. Esperant-la a Marsella, 'el xinès' i els seus col·laboradors són sorpresos per la policia. El problema és que el representant dels mafiosos marsellesos que s'havia desplaçat fins a Colòmbia, en no arribar els diners per la intervenció policial, acaba segrestat pels traficants. La policia colombiana l'ha alliberat recentment.

Tres anys d'investigació

La paciència dels agents de la Guàrdia Civil ha fet possible que tant 'el xinès' com 'el mag' hagin estat detinguts amb prou indicis per ser condemnats per un delicte de tràfic de drogues i per un altre de pertinença a grup criminal organitzat. En l'operació 'Mar' han estat detingudes 30 persones. Els policies van desarticular l'entramat quan els homes d''el xinès' miraven locals per muntar un prostíbul a la zona.