Girona suspendrà les llicències d'habitatges turístics al Barri Vell

La nova normativa impedirà que hi hagi més d'un 15% de llicències al casc històric

L'Ajuntament de Girona suspendrà les noves llicències per habitatges d'ús turístic al Barri Vell per elaborar una nova normativa. El regidor d'Urbanisme de Girona, Lluís Martí, ha detallat que preveu portar l'aprovació de la suspensió en el plenari del mes d'octubre i calcula que podrien tardar uns mesos a tenir la normativa acabada.

Malgrat tot, no preveu esgotar els dos anys de màxim que permet la suspensió de noves llicències. Martí ha detallat que la normativa garantirà que no hi hagi més d'un 15% d'habitatges d'ús turístic al Barri Vell, que és la xifra màxima que podria absorbir aquesta part de la ciutat sense causar pressió en l'habitatge, segons l'ajuntament.

Mentrestant, el govern local treballarà amb "una nova eina" que permeti la regulació de quants pisos turístics pot absorbir el Barri Vell. Segons un estudi encarregat pel consistori, si els HUT superen el 15% dels habitatges que hi ha en aquest barri, es podrien començar a generar "disfuncions". Martí ha remarcat que el Barri Vell podria estar en aquest "llindar" tot i que encara no ha registrat cap problema, segons ha apuntat el titular d'Urbanisme de l'Ajuntament de Girona.

La nova eina que vol aprovar l'Ajuntament serà un "planejament urbanístic", tot i que encara no s'ha detallat de quin tipus. Ara, caldrà començar converses amb els tècnics per elaborar aquesta nova normativa. Posteriorment, el govern local vol pactar amb la resta de grups polítics de l'Ajuntament de Girona "els marges i les ràtios" que hi haurà d'haver de HUT al Barri Vell.

L'objectiu és que l'augment d'apartaments turístics no suposi un augment de pressió d'habitatges i que impliqui un augment dels preus de lloguer en el casc antic de la ciutat.

Aquesta suspensió tindrà una durada màxima de dos anys, però l'equip de govern no vol esgotar-lo. De fet, Martí ha assegurat que la idea és tenir la nova normativa "en tres o sis mesos".

Tot i així, Lluís Martí ha afegit que el consistori no és contrari al turisme. L'equip de govern està a favor que hi hagi apartaments al Barri Vell, però no vol que aquesta presència acabi repercutint en el nombre de veïns que hi hagi al Barri Vell. Per això ha afegit que elaboraran la nova normativa ara, que encara no hi hagi conflictes.