Un dels bombers confós amb un etarra, destacat a Ripoll, agraeix la tasca feta per la Generalitat

Els afectats encara no saben si iniciaran accions legals contra la policia francesa

Tres dels cinc bombers formen part del cos de la Generalitat. Es tracta, a més d'Òscar Llop, que està destacat a Ripoll, David Moreda i Jordi Ciller, que treballen a Hostalric. Els altres dos, Òscar González i Andreu Romeu, treballen al cos de bombers de Barcelona. Els cinc viatjaven amb un grup més gran, de deu persones, quan van ser detinguts pels gendarmes. Són els cinc que surten al vídeo que va difondre la policia francesa, i es dóna la circumstància que els cinc són bombers, tot i que viatjaven amb amics que no ho són.

Han viatjat amb un vol regular de Vueling des de París fins a Barcelona, i no amb una furgoneta, com pensaven fer abans de l'incident. Han anat fins a casa seva en cotxes oficials.

A banda de la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis de la Generalitat, Olga Lanau, també els han rebut a l'aeroport el cap operatiu dels bombers de la Generalitat, Joan Rovira, el cap dels bombers de la regió de Girona, Enric Cano, i el dels bombers de Barcelona, Joan Pedreny.

No se sap encara si els bombers reclamaran o iniciaran accions legals pel fet d'haver estat detinguts durant hores. Lanau no ha pogut esclarir-ho perquè, ha explicat, que els cinc afectats 'encara no han pres cap decisió'. Lanau tampoc ha donat detalls sobre les declaracions davant de la policia dels cinc ciutadans, però sí que ja justificat, en canvi, les hores que han hagut de passar a la gendarmeria: 'Està clar que hi va haver un error. Entenc que la policia havia de fer la seva feina i ja que havia fet l'error havia d'arreglar-ho', ha comentat la directora general d'Extinció d'Incendis, que ha afegit que els ciutadans catalans 'no tenen cap queixa de com els ha tractat la policia francesa'.

Respecte a les gestions de les autoritats per a aconseguir l'alliberament, Lanau ha explicat que 'la diplomàcia espanyola no havia de col·laborar en aquest cas', i ha afegit que 'la mobilització dels recursos la varem fer des del Govern català'. La directora general ha afegit que 'durant el dia d'avui l (ahir pel lector) a delegació del Govern a París els ha acompanyat en tot moment, els ha tret d'on estaven, els ha portat a hotel a descansar i els ha comprat bitllets d'avió'.

Lanau ha explicat que la Generalitat va treballar des del primer moment en què va tenir coneixement de la detenció a través dels comandaments de bombers, a la mitjanit de divendres a dissabte, per a aconseguir el retorn dels detinguts. La directora generla d'Extinció d'Incendis ha afegit que 'a partir d'un moment se'ls va dir que anessin a la policia perquè eren innocents i havia de quedar clar que ho eren'. Lanau ha afegit que no sap si el vídeo en el qual apareixen els cinc bombers, i que els Estats francès i espanyol van difondre acusant-los de terroristes d'ETA, es pot veure encara al Youtube.

Entre els mitjans que l'escoltaven hi havia les ràdios franceses RTL i Europe1. Un dispositiu d'una desena de Mossos havia acordonat, moments abans, gran part de l'àrea d'arribades de la terminal 1 del Prat.