Darnius es queda sense el futur càmping ecològic

Eduard Payrà (INDAR) critica la manca de "voluntat política" de CiU per avalar el projecte

"La meva il·lusió era poder-lo fer a Darnius perquè el lloc és immillorable i per això farem mans i mànigues perquè sigui així", assenyala Payrà, que també reconeix que les coses estan molt difícils en aquests moments i que ja estan buscant un emplaçament alternatiu en un altre municipi. Assenyala que hi ha destinat molt de temps -6,5 anys- i diners -fins a 90.000 euros entre redacció de projecte i la tramitació de documents- i que no poden continuar esperant.

L'any 2005 es van iniciar els tràmits per a fer realitat el projecte. Calia modificar les normes dels terrenys ja que eren d'ús forestal per passar-les a ús rústic. El febrer del 2011 es va portar al ple municipal l'aprovació definitiva de la modificació de les normes subsidiàries, però l'oposició, formada només per CiU, la va tombar. L'Ajuntament està a mans d'INDAR, que governa amb minoria amb tres regidors, entre ells l'alcalde. Hi havia una quarta regidora que va deixar l'equip dues setmanes després de formar govern i que va passar a donar suport a CiU, que també en tenia tres.

Ja en aquell moment, Payrà va demanar "voluntat política" per poder tirar endavant un projecte que consideren una "oportunitat" pel municipi però no hi va haver acord. Han passat els mesos i la situació segueix igual d'encallada. La votació es va tornar a repetir en el ple del 10 de desembre passat i el resultat va ser el mateix, una negativa a la modificació. Davant aquest fet, el promotor i batlle denuncia que s'ha fet un "ús polític" del projecte i demana que expliquin els motius "reals". Al seu entendre, no ho poden atribuir a una falta d'informació perquè el projecte va anar a exposició pública i tenen les dades.

Payrà assegura que des del primer moment en què va tenir clar el projecte va actuar amb "transparència" i va buscar el consens. Per això, demana a CiU que "faci entrar en raó" a les persones que representen aquest partit al municipi. Segons Payrà, "des del Govern (CiU) demanen iniciatives privades, que arrisquin i ara que nosaltres ho hem fet, perquè ho veiem important, no s'ha fet cas del projecte i s'ha convertit en una trifulga política". Per altra banda, subratlla que no hi ha conflictes d'interessos per ser promotor i batlle, ja que va endegar el projecte quan encara no estava a l'alcaldia i es manté al marge de les votacions.

El projecte del càmping, com a "revulsiu" econòmic i ambiental

El projecte del futur càmping ecològic ha de ser, segons els seus impulsors, un "revulsiu" per a la zona. Calculen que podria arribar a generar entre 4 i 8 MEUR de negoci per any si es completen les dues fases previstes i que podria suposar la creació de 80 llocs de treball directes i indirectes. Per altra banda, defensen que seria única a Catalunya i a l'estat espanyol, ja que es concep com un espai d'esport, salut i aventura amb parcel·les que van des dels 30 fins als 300 metres quadrats on poder-hi posar tendes i caravanes.

Es va descartar el model de quadrícula que acostumen a tenir els càmpings i es va optar per formes "arrodonides" i en consonància amb el terreny, de manera que no n'hi haurà cap d'igual. També hi ha prevista una zona de bungalous -un màxim de seixanta- amb un disseny singular que només es troba a l'estranger, en països com el Japó. Tenen forma d'iglú i entre els materials que utilitza hi ha la sorra i l'aigua. Tampoc necessita fer fonaments i manté molt bé la temperatura, de manera que és molt respectuós amb l'entorn. En total hi ha previstes 300 parcel·les i un màxim de seixanta bungalous, 35 en la primera fase. Aquest tipus de construccions els ha de permetre, diuen, trencar l'estacionalitat de la temporada d'estiu.

Fomentar el respecte per al medi ambient

Una de les estratègies que s'han marcat i que consideren fer un "pas més" pel que fa al model de càmping ecològic és el fet que no només volen donar exemple amb el respecte al medi ambient sinó fomentar les bones pràctiques i explicar els seus beneficis com ara ensenyant la necessitat de reciclar. En aquest sentit, tenen previst fer tallers i cursets alhora que incorporaran tot el que ja s'està fent amb temes ambientals, com és l'ús de plaques solars, l'aprofitament i neteja de les aigües i fins i tot la instal·lació de màquines d'esport al gimnàs que en comptes de gastar energia en generaran.

Els terrenys pertanyen al que es coneix com el paratge de Can Fabàs i està molt a prop d'un punt d'interès turístic i lúdic com és el pantà de Boadella. Aquest és un municipi envoltat per un entorn de natura, ja que dels 35 quilòmetres quadrats que fa, el 96% de la superfície és forestal. Els seus promotors confien en el potencial de la zona i tenen clar que el públic és el turisme familiar, que es vol apartar del model "massificat".