ERC i PSC desbanquen CiU de l'alcaldia de Riells i Viabrea

La moció de censura acaba amb el govern tripartit entre la federació nacionalista, els socialistes i els regidors d'Entesa per Riells

Riells i Viabrea és un poble petit, d'uns 4.000 habitants, que ha tingut una política municipal convulsa en els darrers temps. En l'anterior mandat governaven ERC i el PSC gràcies a un pacte que finalment es va trencar quan els republicans van expulsar els socialistes del govern i van acabar la legislatura en minoria.

Les eleccions municipals del 2011 van donar la victòria a ERC, que va ser la llista més votada, però no va tenir prou suport com per governar sense el suport en solitari. Finalment, CiU amb tres regidors, PSC amb un i Entesa per Riells amb dos edils van arribar a un acord de govern que va enviar ERC amb cinc regidors a l'oposició.

El govern tripartit ha durat escassament un any i mig. La moció de censura presentada per ERC i el PSC ha prosperat en el ple extraordinari d'aquest dimarts i ha suposat un canvi en el govern municipal. El ple ha estat tens i marcat pels retrets, sobretot hi ha hagut acusacions creuades entre l'alcalde sortint, Josep Manel Tarrida (CiU), i el regidor socialista, Manel Ortí, que formava part de l'equip de govern però ha decidit impulsar una moció de censura amb ERC.

Tarrida ha defensat la seva gestió al capdavant de l'Ajuntament de Riells i Viabrea i ha reiterat que es va trobar un municipi en "fallida tècnica" a nivell econòmica. "Marxo amb la consciència tranquil·la perquè s'ha fet una bona gestió", ha assegurat Tarrida. El cap de llista de la federació nacionalista ha insistit que el desencadenant del trencament de l'acord de govern és el POUM, tombat per Urbanisme però que els socialistes no volen canviar.

El ja exalcalde ha lamentat que "no es pugui confiar en la paraula" del regidor Ortí i ha recordat que no només va ser expulsat de l'anterior governa amb ERC, sinó que no ha complert un document signat davant notari amb els que fins avui havien estat els seus socis de govern.

En la mateixa línia els regidors d'Entesa per Riells han explicat al ple que han rebut l'oferiment per part d'ERC d'entrar al govern però han renunciat a fer-ho "mentre hi hagi el senyor Ortí com a regidor del PSC".

Manel Ortí s'ha defensat de les acusacions i ha assegurat que si ha trencat el pacte de govern ha estat perquè CiU ha actuat amb "deslleialtat" i no ha complert els seus compromisos respecte al POUM. "Per nosaltres el Pla General és essencial, i veiem que amb ells no l'hauríem aprovat mai", ha afirmat. A més, ha criticat a Tarrida que hagi tingut "més interès en guanyar punt dins el seu partit que en treballar per Riells i Viabrea".

Després d'aprovar la moció amb els vots a favor dels regidors d'ERC i el PSC, l'abstenció d'Entesa per Riells i els vots en contra dels regidors de CiU, el nou alcalde, Josep Maria Bagot, ha fet una cridi a la calma i ha demanat col·laboració a tots els partits per garantir la governabilitat del municipi després d'aquest període convuls.