Estat i Abertis negocien bonificar un 50% els camioners que utilitzin l'AP-7

La concessionària assegura que la partida de 3 MEUR addicionals als PGE és "una bona base" però insuficient

El director general d'Abertis ha explicat que el Ministeri de Foment manté converses amb la concessionària per esponjar el trànsit de camions a l'N-II a les comarques gironines. La solució que proposa l'Estat passa per derivar el trànsit pesant per l'AP-7 ampliada i bonificar part del peatge que paguin els camions.

Com a màxim, aquesta rebaixa serà del 50%. Josep Lluís Giménez ha indicat que "no és recomanable" apujar aquest percentatge, tenint en compte que es pot acabar aplicant l'eurovinyeta (un impost exclusiu per a mercaderies) a les carreteres que no són de pagament.

"Si al final els camions han de pagar per transitar per vies d'alta densitat, no pots aplicar una bonificació del 100% a l'autopista", ha dit el director general d'Abertis. I hi ha afegit: "En aquest cas, els costos de manteniment se'ns multiplicarien".

Això sí, a les comarques gironines, l'Estat només vol aplicar la bonificació en els peatges de l'AP-7 entre Girona i la Jonquera (en els dos sentits de la marxa). En cap cas, però, als de l'autopista al sud de la demarcació.

Així, trams de la nacional com la variant de Figueres -que l'alcalde Santi Vila va batejar com 'el corredor de la mort'- quedarien inclosos en la mesura. Però no tots els de l'N-II a la comarca de la Selva, que s'estenen entre Maçanet de la Selva i Caldes de Malavella, i on fa més de dos anys que l'obra està empantanegada.

"La planificació del Ministeri és desdoblar aquest trams i, per tant, convertir-los en autovia", ha precisat el director general d'Abertis. Josep Lluís Giménez també ha dit que la rebaixa de peatges s'aplicarà als camions, però no a la resta de vehicles. "Hem de considerar que el factor de risc més important és el camió i, si els traiem de l'N-II, evidentment millorarà la seguretat", ha indicat.

Els 3 MEUR, insuficients

El director general d'Abertis també ha considerat que la partida addicional de 3 MEUR que l'Estat ha inclòs als PGE per fer front a aquestes bonificacions -i compensar la concessionària- són "una bona base de partida".

Però Josep Lluís Giménez també ha dit que, amb aquests diners, no n'hi ha prou per poder afrontar una rebaixa de peatges als camions que arribi fins al 50%. "En caldrien més, però els tres milions són una bona base per arribar a un acord i aconseguir una situació d'equilibri adequada per a totes les parts", ha valorat.

Els enllaços, mig any més tard

D'altra banda, el director general també s'ha referit a les obres dels tres nous enllaços de l'AP-7 a la circumval·lació de Girona: el de Fornells de la Selva, el de Sant Gregori i el de Vilademuls. De tots ells, l'obra que està més avançada és la de Sant Gregori, que es preveu enllestir el març del 2013.

Giménez ha dit que aquest enllaç passarà a denominar-se 'Girona oest' (i no 'Girona centre'). El motiu és evitar que s'hi concentrin tots els vehicles que vagin cap a la ciutat, i facilitar que també surtin o entrin per la resta d'enllaços.

Pel què fa a les obres del nou accés a l'AP-7 per Fornells de la Selva, en aquest cas es preveu que els treballs acabin l'estiu vinent. De tots tres enllaços, el que va més endarrerit és el de Vilademuls, que no s'enllestirà fins a finals del 2013. "Aquí anem una mica més endarrerits perquè hem d'entroncar l'autopista amb l'N-II actual", ha precisat Giménez.

Els terminis que ha donat el director general suposen endarrerir mig any les previsions que, ara fa vuit mesos, la concessionària va posar sobre la taula. Aleshores, Abertis va calcular que tots els enllaços estarien acabats el juliol de l'any vinent.

De totes maneres, Giménez ja ha dit que cadascun dels accessos entrarà en servei tan bon punt se n'enllesteixi l'obra. D'aquesta manera, l'estiu del 2013, els cotxes ja podran circular entre Fornells de la Selva i Sant Gregori sense pagar peatge. I a finals de l'any vinent, aquesta mesura s'estendrà també fins a Vilademuls.

El director general d'Abertis ha fet aquestes declaracions a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona, on ha presentat el nou volum de la col·lecció de llibres 'Personatges il·lustres', que se centra en les comarques del Gironès i la Selva. El llibre, del qual se n'han editat 2.000 exemplars, repassa les biografies de més de 150 persones destacades d'aquestes dues comarques.