Palafrugell combat els botellots restringint l'accés de nit a parcs, camps i zones boscoses

La policia ha interposat 1.250 denúncies durant el darrer mes

Palafrugell (Baix Empordà) combat els botellots amb un nou ban que restringeix l'accés de nit a parcs públics, camps i zones boscoses. La limitació s'aplica des de les onze de la nit a les sis del matí, com a les platges, i preveu multes d'un mínim de 200 euros per a qui se la salti.

La mesura ha estat efectiva perquè aquests dos darrers dies –el ban es va publicar dimecres- la policia pràcticament no ha detectat cap botellot massiu. El cap de la Policia Local, David Puertas, explica que denunciaran "tots els incompliments", bé sigui identificant la gent a lloc o a través de les matrícules dels cotxes. Sí que admet que ara la problemàtica s'ha desplaçat a pobles veïns i que han augmentat les queixes per festes en pisos o locals tancats.

El cap de setmana passat, només en una sola nit, la Policia Local de Palafrugell i els Mossos van arribar a desallotjar més d'un miler de persones en diferents botellots. Els més multitudinaris es van detectar en una àrea boscosa (on hi havia uns 150 joves) i en una zona de camps (on aquí, el número va enfilar-se fins als 500).

Les concentracions es van convocar per xarxes socials després de quarts d'una de la matinada, hora en què els bars han de tancar. "Fins i tot, en algun cas, els agents van trobar-se amb discjòqueis que punxaven música in situ", afirma el cap de la Policia Local, l'inspector David Puertas. Música forta, alcohol, grans concentracions de vehicles... "I en tots els casos, als problemes d'ordre públic s'hi sumaven els de salut, perquè els protocols anticovid brillaven per la seva absència", hi afegeix.

Ara, a les portes del segon cap de setmana en què el municipi no tindrà toc de queda, el consistori ha decidit incrementar les mesures per combatre aquestes aglomeracions. I per això, al tancament de platges hi suma ara una nova restricció. L'alcalde ha dictat un segon ban, que ja s'aplica des d'aquest dimecres, i que restringeix l'accés a parcs i espais públics oberts, finques rústiques i zones boscoses.

La limitació s'aplica des de les onze de la nit i fins a les sis del matí, coincidint amb l'horari en què també es tanquen platges. Al ban, l'alcalde Josep Piferrer subratlla que la prohibició a tota la façana litoral "ha estat totalment insuficient" per evitar els botellots, i deixa clar que el fet de no tenir confinament nocturn, obliga el consistori a adoptar "mesures addicionals per intentar solucionar la greu problemàtica en què el municipi s'ha vist immers involuntàriament".

"A tots els que puguem"

De moment, aquests dos primers dies, la mesura és efectiva. El cap de la Policia Local, l'inspector David Puertas, explica que els botellots han anat a menys. I ja avança que, si en detecten algun, seran implacables. "Denunciarem a tots aquells que puguem", afirma l'inspector. Bé sigui identificant els joves in situ, bé sigui a través d'enregistraments i fotografies que facin els agents (entre d'altres, a les plaques de matrícula dels cotxes).

Tots aquells a qui se'ls denunciï s'enfronten a una multa que com a mínim és de 200 euros per incompliment de les ordenances. Unes sancions que, en els casos més greus, poden enfilar-se fins als 900 euros.

En altres pobles i en una nau

La pressió policial per combatre els botellots a Palafrugell ha provocat, això sí, que ara la problemàtica s'hagi desplaçat cap a d'altres municipis propers que tampoc tenen toc de queda. En són exemples Mont-ras, que en viu matinada sí matinada també, o també Pals.

I de retruc, el tancament d'accés a platges i la nova limitació també ha comportat que ara la Policia Local de Palafrugell rebi més queixes per festes privades en pisos o en d'altres espais tancats. Sense anar més lluny, el cap del cos concreta que aquesta nit mateix han hagut de desallotjar una trentena de persones que estaven fent una festa en una nau industrial del municipi.

1.250 denúncies i cinc detinguts

D'ençà del 15 de juliol, la Policia Local de Palafrugell ha arribat a posar fins a 1.250 denúncies relacionades amb botellots o incompliments de les mesures covid. D'aquestes, 328 van ser per incomplir el toc de queda en el moment en què el municipi tenia confinament nocturn.

Però el gran gruix de denúncies deriven directament dels botellots. N'hi ha hagut fins a 872 per consumir alcohol a la via pública i provocar molèsties veïnals. Divuit més han estat per consum de drogues i unes altres 21 per faltes de respecte i desobediència als agents, o bé negatives a identificar-se.

Durant aquestes setmanes, la Policia Local ha anat de corcoll, perquè els seus agents han arribat a fer fins a 500 serveis. A més, durant el desallotjament dels diferents botellots hi ha hagut cinc detinguts (per desobediència, atemptat contra agents de l'autoritat o lesions en el marc de baralles).