Es reuneixen a Girona centenars de Bombers per retre homenatge a les víctimes d'Horta de Sant Joan

La festa patronal ha coincidit amb el final d'una comissió que per alguns els ha reobert ferides

  • El conseller d'Interior, Joan Saura, entrega medalles als bombers veterans © ACN
    El conseller d'Interior, Joan Saura, entrega medalles als bombers veterans © ACN
  • Els bombers durant l'acte de l'homenatge © ACN
    Els bombers durant l'acte de l'homenatge © ACN
Els bombers morts en l'incendi d'Horta de Sant Joan han rebut aquest divendres un nou nou i càlid homenatge. El Govern els ha concedit a cadascun d'ells una Medalla d'Or per serveis excepcionals. Les medalles de Ramon Espinet i Jaume Arpa, cap de la unitat, les han recollit les seves vídues. La de Pau Costa l'ha recollit el seu germà. Els familiars de David Daigües i Jordi Moré no han acudit a l'acte. L'únic supervivent, Pepe Pallàs, tampoc.

Quan els noms dels bombers morts han ressonat a l'auditori de Girona tots els seus companys s'han aixecat i no han deixat d'aplaudir amb força els familiars que han pujat a l'escenari.

'Tots recordarem el juliol del 2009', ha reconegut un dels dos presentadors de l'acte. La campanya 'ja va començar malament amb la mort dels dos ocupants de l'helicopter accidents a Mollet del Vallès'. Tots dos han rebut una menció honorífica. El pare d'un d'ells en recollir-la no ha pogut evitar una fugaç mirada al cel. La tercera menció honorífica ha estat atorgada a tots els bombers que van participar en el tràgic foc d'Els Ports.

Josep Lluís Sitjà ha estat l'únic bomber que ha parlat durant l'acte. Ha rebut una de les medalles d'Or pels seus 35 anys de servei. 'Potser ningú no se n'ha adonat, però jo i els meus companys, tots, sempre, hem fet el que hem pogut', ha remarcat. 'Aviat em jubilo però estic tranquil perquè els joves agafaran el relleu'.

Saura també ha parlat 'de relleu', en el seu cas, per demanar que es passi del 'dolor' pels companys que han perdut 'a l'orgull' que han de sentir per pertànyer a aquest cos. Tots els ciutadans 'se senten orgullosos de vosaltres'. Però l'orgull no serveix de res 'si no va acompanyat de mesures'. Saura ha recordat llavors que des la seva conselleria ja s'han tirat endavant mesures que 'ja estan operatives aquest estiu'. Aquesta ha estat la única al·lusió del seu discurs a la comissió d'Horta. Cal recordar que ahir es van presentar les conclusions i que Interior va recordar que moltes d'aquestes ja havien estat anunciades per Saura fa dos mesos.

Del foc d'Horta, 'un sotrac', els bombers en sortiran 'reforçats' perquè s'ha demostrat la complicitat que el cos manté amb la ciutadania. És bo mirar enrere, ha dit Saura, però ara cal encara els 'nous reptes'. El conseller ha insistit abans de tancar el seu discurs que 'el més important' del cos 'són les persones que el formen'. Persones 'que posen en risc la seva vida', per això, en nom de tots els ciutadans i de la Generalitat 'moltes, moltes gràcies'.

'Reconèixer 'més que mai' la seva dedicació'

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha volgut, en la seva intervenció, a l'inici de l'acte, 'reconèixer més que mai la dedicació d'un col·lectiu bàsic per a la nostra societat'. 'Vull agrair la vostra vocació per una feina que no és fàcil i sovint, poc agraïda'. Pagans ha subratllat que les persones només pensen en els bombers 'quan estan en perill'.

Imatges emocionants

Just després de les declaracions de Pagans s'ha projectat un emotiu vídeo per recordar alguns dels 88.000 serveis d'aquest 2010. Les imatges i la música han posat a prova la sensibilitat dels bombers quan s'ha recordat l'episodi d'Horta. En la pantalla ha aparegut el descobriment del monument dedicat als cinc bombers del GRAF Lleida i la seva inscripció: 'als bombers que no han tornat, els vostres companys no us oblidem'.

265 medalles lliurades

El Govern ha lliurat 265 medalles d'Honor a bombers de la Generalitat amb més de 20, 25 i 35 anys de servei en el cos. L'acte, presidit pel conseller d'Interior, Joan Saura, el secretari general Joan Boda, la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Olga Lanau, i el sudirector de Bombers, Joan Rovira.
  • El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, diu que a banda de suports calen 'fets' i recorda que el departament ha començat ja a aplicar una sèrie de millores per gestionar millor el servei d'emergències