Adéu a Lluís Maria de Puig, un home compromès, gran europeista i amic dels seus amics

El PSC destaca la seva figura com un exemple de compromís amb la gent i un referent pel catalanisme

El PSC ha expressat el seu condol per la mort de l'historiador i polític socialista gironí Lluís Maria de Puig. Els socialistes destaquen la figura de Lluís Maria de Puig com un exemple de compromís amb la gent i un referent pel catalanisme. De Puig va ser un dels militants històrics del socialisme català i un dels fundadors del PSC. Va ser escollit diputat per primera vegada el 1979, quan va ser el número 2 de la candidatura socialista encapçalada per Ernest Lluch. La seva incansable activitat parlamentària es va prodigar durant tres dècades, primer com a diputat i després com a senador, fins al 2010. Lluís Maria de Puig també va ser primer secretari i president dels socialistes gironins, havia presidit el consell nacional del PSC i durant quinze anys va ser membre de l'executiva del partit.

El dirigent socialista era conegut pel seu europeisme i la seva aposta pel regionalisme a Europa. Així, va ser president de l'Assemblea de la Unió Europea occidental i posteriorment president del Consell d'Europa, essent reconegut com a president d'Honor de l'Assemblea Parlamentària l'any 2011 en reconeixement a la seva trajectòria.

Articulista, autor de 18 llibres i gran especialista en la Guerra del Francès, a partir del 2010, en deixar la primera línia política, Lluís Maria de Puig va tornar a la docència i la investigació. Actualment, era el president del Consell Català del Moviment Europeu, President de la Fundació Ernest Lluch i president del Bugs World University Service de la Universitat de Girona.

Lluís Maria de Puig, de 67 anys, ha mort aquest dimecres a la nit a l'Hospital Josep Trueta de Girona arran d'una afecció cardíaca.

Reaccions a l'àmbit social

"Avui és un dia molt trist per a la família socialista", ha afirmat el primer secretari del partit a les comarques gironines, Juli Fernández, que ha volgut destacar per sobre de tot la qualitat humana de Lluís Maria de Puig, a qui ha definit com un home "afable i sempre disposat a ajudar". A més de ser una "gran pèrdua" a nivell personal, Fernández també ha posat de relleu el paper de De Puig com a "pensador", també en l'àmbit polític. "En els darrers mesos estava preocupat per la situació que travessa ara el partit i volia contribuir a recuperar l'espai que hem perdut", ha recordat Fernández.

Lluís Maria de Puig ha tingut una dilatada carrera com a polític. Ha estat diputat, senador i, tal com ha recordat Joaquim Nadal (PSC), també va tenir un paper destacat en el panorama internacional. "Va tenir una amplíssima projecció a Europa, amb càrrecs importantíssims que li van fer mantenir contacte amb els principals dirigents mundials amb els quals va parlar de tu a tu i va pactar acords en polítiques de pau, de convivència, culturals i de defensa de les llengües minoritàries", ha rememorat Nadal.

A més, també ha destacat el seu paper com a historiador que va estudiar en profunditat figures com les de Carles Rahola o Enric Adroher "Gironella". Segons Nadal, últimament De Puig estava aprofundint en la història de Tomàs Puig, afrancesat amb un paper important a les comarques gironines durant la dominació napoleònica. Una recerca que aviat havia de veure la llum.

No només la família socialista ha volgut dedicar unes paraules a recordar De Puig. Jordi Xuclà (CiU) ha recordat De Puig com "un dels millors polítics gironins de la democràcia, el q va arribar més lluny: al capdamunt del Consell d'Europa". L'alcalde de Figueres i diputat, Santi Vila, ha expressat la seva tristesa per la mort "d'un amic i company a la Fundació Ernest Lluch". "Un dels vells i honorables il·lustrats del segle XX compromès amb el seu temps", ha escrit Vila a les xarxes socials. Altres partits també s'han sumat a les mostres de condol.

Però no només la política està de dol, la Universitat de Girona també ha volgut recordar la figura de Lluís Maria de Puig, que va ser professor de l'Estudi General de Girona. La Fundació Ernest Lluch ha mostrat la "commoció" per la mort del seu president, un home a qui han definit com a "historiador, socialista, gironí i un gran europeista".