Mor als 67 anys l'històric socialista Lluís Maria de Puig

Durant 31 anys va ser parlamentari i va ocupar càrrecs en institucions europees

(Ampliat a les 09:33h)

Lluís Maria de Puig va morir ahir a les onze de la nit a l'hospital Josep Trueta de Girona, on havia ingressat a la tarda després de patir problemes cardiovasculars. Recentment li havien instal·lat un marcapassos. Nascut a l'Alt Empordà ara fa 67 anys, De Puig acumulava una llarga trajectòria, tant en el terreny polític com en l'acadèmic.

Llicenciat en Història, abans de dedicar-se plenament a la política, Lluís Maria de Puig va ser professor a les universitats Autònoma de Barcelona (UAB) i al Col·legi Universitari de Girona (l'embrió de la UdG). Va escriure divuit llibres i també va ser autor de nombrosos treballs acadèmics i articles. Entre les seves obres, hi ha dues biografies de Carles Rahola i Josep Tarradellas.

En el terreny polític, De Puig sempre s'ha vinculat estretament al socialisme. Va ser militant de Convergència Socialista de Catalunya i posteriorment, del PSC (fins i tot, en va ser un dels fundadors). L'any 1979, va ser escollit diputat al Congrés per Girona, i ja no abandonaria l'escó fins al 2004.

A partir d'aleshores, De Puig va ser senador per l'Entesa Catalana de Progrés fins al febrer de l'any passat, moment en què va renunciar al càrrec i el va substituir Rafel Bruguera. Dins el PSC, Lluís Maria de Puig va ser primer secretari i president dels socialistes gironins, va presidir el consell nacional del partit i va ser-ne membre de l'executiva.

Lluís Maria de Puig també va fer el salt a la política internacional i, des d'Europa, va ser un gran defensor del regionalisme. Va ser president de l'Assemblea de la Unió Europea fins a l'any 2000 i també va presidir l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (entre els anys 2008 i 2010).

L'historiador era conegut entre els socialistes perquè, any rere any, obria les portes de casa seva a Vilopriu (Baix Empordà) i es convertia en l'amfitrió de les trobades del corrent Nou Cicle. Actualment, De Puig era el president del Consell Català del Moviment Europeu, president de la Fundació Ernest Lluch i president del Bugs World University Service de la UdG.