La demarcació de Girona tindrà 42 equipaments culturals amb una inversió de 87,7 MEUR

La Generalitat assumirà la meitat del cost total de les inversions

En un període de deu anys la demarcació de Girona comptarà amb 42 equipaments culturals nous que suposaran una inversió de 87,7 milions d'euros. La Generalitat es farà càrrec de la meitat del cost, excepte en municipis petits on la inversió podrà ser superior. L'altre meitat de la inversió, segons ha explicat el conseller Tresserras, ha de correspondre a la iniciativa local amb el suport de diputacions i consells comarcals. En total a les comarques gironines es construiran 16 biblioteques, 14 espais escènico-culturals, 5 espais d'art i 7 centres culturals. Així ho ha explicat aquest divendres el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, a la presentació del Pla d'Equipaments Culturals de Catalunya 2010-2020 que s'ha fet al centre cultural la Sitja de Fornells de la Selva.

El conseller de Cultura ha destacat la importància del pla ja que es tracta d'un projecte els objectius del qual 'són compartits per totes les forces polítiques democràtiques del país', el que significa que es tracta d'un projecte que 'podrà desplegar-se i ser assumit independentment de qui hi hagi al capdavant del Govern de la Generalitat'.

Segons ha explicat Tresserras, es tracta d'un 'projecte de construcció nacional' on els 'espais culturals són fonamentals a l'època que s'està vivint'. A més, el conseller de Cultura ha explicat que la principal font de discriminació és la desigualtat en l'accés a la informació i la cultura i que per això, 'cal assegurar que en un lapse de deu anys a Catalunya tothom pugui tenir un accés de qualitat als equipaments culturals'. Per això, el pla s'ha consensuat amb el món local i pretén disminuir les ràtios de població per equipament i les distàncies per accedir als serveis culturals bàsics. El pla consta de dues parts, una primera que ha servit per veure de quins equipaments culturals es disposa, i una altra que ha servit per proposar-ne de nous.

El pla es desplega a partir de l'elaboració de plans locals que permeten establir municipi per municipi quines són les prioritats de cada lloc. D'aquesta manera, segons ha afirmat el conseller Tresserras, 'la iniciativa i l'autonomia municipal queden preservades' però al mateix temps també es pot 'assegurar el desplegament nacional del pla'.

Primeres accions


Es preveu que aquest mateix any, es comencin a fer les primeres accions de suport als municipis per al desplegament del Pla d'Equipaments Culturals de Catalunya. Es faran tres convocatòries de subvencions. La primera, per a l'elaboració dels plans locals d'equipaments culturals; la segona, per a la redacció de projectes executius d'equipaments culturals i la última per a l'adquisició d'equipament audiovisual per a la projecció de continguts digitals en equipaments culturals.

Paral·lelament el departament de Cultura farà un informe tècnic amb recomanacions per a la configuració d'equips de gestió i de recursos humans per a equipaments culturals i un altre informe que recollirà les instruccions tècniques i recomanacions per a instal·lacions, dotacions i equipaments tècnics per a equipaments culturals.
  • El Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras explica que hi ha més de 3.500 equipaments culturals a tot Catalunya, i en un període de 10 anys se'n construiran uns 400 més