Girona comença a instal·lar desfibril·ladors al carrer

Al desembre ja n'hi hauran 15 d'un total de 32 per donar resposta a una aturada cardíaca

S’ubicaran en els següents punts: carrer d’Àngel Serradell, número 8 (façana escola bressol L’Olivera); carrer dels Germans Lumière (façana del pavelló de Vila-roja); carrer del Taga, número 9 (exteriors piscina municipal de Can Gibert del Pla); carrer de Ferran Soldevila, número 1 (estació d’autobusos); plaça de Catalunya (al costat de la Girocleta); plaça de Miquel de Palol (façana de la sortida aparcament); passeig d’Olot (exterior del pavelló municipal de Santa Eugènia); plaça de l’Om (façana biblioteca Just M. Casero); plaça del Marquès de Camps (illa central); carrer del Pou Rodó, 4 (exteriors de l’Oficina Municipal d’Habitatge); carrer de Santa Eugènia amb el carrer de les  Guilleries; carrer de Berenguer Carnicer, número 1 (sota la via, al costat de la rotonda del rellotge); carrer de Barcelona amb carrer de Cassià Costal; carrer de Joaquim Riera, número 20 (façana escola bressol Garbí), i carrer d’Emili Grahit (biblioteca i centre d’art).

Paral·lelament, l’Ajuntament de Girona està realitzant també les tasques d’adequació dels espais on s’han d’instal·lar la resta de desfibril·ladors fixos (n’hi haurà un total de 32). La regidora de Serveis Administratius i responsable política del projecte, Roser Urra, considera que es tracta d’una “magnífica iniciativa, que s’ha contrastat que és totalment útil” i afegeix que per aquest motiu “com a Ajuntament no podíem deixar perdre la iniciativa de Dipsalut, per posar-nos dins els estàndards europeus de ciutat cardioprotegida”. La regidora també ha ressaltat la importància de “promocionar la salut” entre la ciutadania.

Els desfibril·ladors fixos estan ubicats dins de grans columnes que, a més de protegir-los, contenen les instruccions per utilitzar-los i permeten veure l’aparell a molta distància. Se situen sempre a l’exterior (per tal de ser ben visibles, accessibles a tothom i les 24 hores), en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzen activitats considerades de risc. Els aparells estan connectats al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de manera que quan algú procedeix a usar-los, el SEM rep una alerta i immediatament pot enviar atenció mèdica al lloc dels fets.

Cal recordar que la instal·lació de desfibril·ladors es fa en el marc del programa “Girona, territori cardioprotegit”, que suposa la implantació de fins a 650 d’aquests aparells arreu de les comarques gironines per tal de reduir el temps de resposta en cas d’aturada cardíaca extrahospitalària. D’aquests desfibril·ladors, 500 són fixos, 130 mòbils (van dins els vehicles dels serveis de primera resposta com policies locals o equips de protecció civil i es van lliurar el mes de juny de 2011) i 20 lliures (Dipsalut els cedeix de manera puntual per cardioprotegir activitats com curses populars i festes majors, entre d'altres).

Tots els aparells són automàtics i molt senzills d’utilitzar, de manera que els pot fer servir qualsevol persona, sense necessitat de formació prèvia. No obstant això, Dipsalut programa accions per ensenyar a utilitzar-los i donar-los a conèixer entre el veïnat de cada municipi a mesura que s’instal·len. Els desfibril·ladors implantats per Dipsalut ja han permès recuperar quatre víctimes de parada cardiorespiratòria. Fins al moment, l’Organisme de Salut Pública ha instal·lat 246 desfibril·ladors fixos a 163 municipis gironins.