Ripoll programa unes seixanta activitats amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana

En destaca un Simposi Internacional sobre la portalada del Monestir de Ripoll o la recuperació del Cant de la Sibil·la

La ciutat de Ripoll ja té programades una seixantena d'activitats amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana 2013. Els actes se centraran bàsicament en potenciar tres eixos de la ciutat: el bressol de Catalunya amb personatges com Guifré el Pilós i Abat Oliba, la indústria del ferro, i el sector tèxtil.

Entre el conjunt d'activitats, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Ripoll, Ramon Santanach, ha destacat l'acte que donarà el tret de sortida a la capitalitat de la Cultura Catalana. L'activitat, que tindrà lloc el proper 24 de desembre durant la Missa del Gall, permetrà recuperar el Cant de la Sibil·la, un drama litúrgic i cant gregorià que fins al Concili de Trento va viure una gran difusió al sud d'Europa. De fet, es considera que Ripoll és el bressol d'aquesta manifestació cultural. Els darrers anys, el Cant de la Sibil·la ha revifat arreu i s'ha reincorporat a la litúrgia de la vetlla de Nadal.

El regidor també ha donat una especial rellevància a la Simposi Internacional sobre la portalada del Monestir de Ripoll, però també ha destacat altres activitats que es duran a terme durant aquesta efemèride com és l'elecció de la pubilla i l'hereu de Catalunya.

Segons el regidor, les activitats no només s'han pensat per a la gent de Ripoll sinó també per obrir la ciutat arreu del país. En aquest sentit, Santanach ha calculat que algunes activitats "podran arrossegar entre 8 i 10.000 persones".

Per Santanach, és un "honor" que Ripoll hagi estat escollida per ser la Capital de la Cultura Catalana durant el 2013 i ha explicat que l'objectiu és que la ciutat no només es conegui pel seu contingut històric, sinó també per ser "un punt d'inflexió entre l'Estat i França". Així, el regidor considera que aquesta efemèride "pot ser una llança cultural i de reconeixement de tot el que s'ha fet i es fa des de Ripoll".